Vibo Valentija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Vibo Valentija
it. Vibo Valentia
Vibo Valentijos panorama
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Italijos vėliava Italija
Regionas Kalabrija Kalabrija
Provincija Vibo Valentijos provincija
Gyventojų (2010) 33 819
Plotas 46,2 km²
Tankumas (2010) 732 žm./km²
Miesto globėjas (-ai) Šventasis Leoluka

Vibo Valentija (it. Vibo Valentia) – miestas pietų Italijoje, Kalabrijoje, prie Tirėnų jūros. Tai Vibo Valentijos provincijos sostinė, žemės ūkio, verslo ir turizmo centas (greta esančios žymiausios vietos yra Tropėja, Rikadis ir Pizo). Čia yra keletas gamybos šakų, įskaitant Maierato tunų rajoną. Vietinei ekonomikai ypač svarbus Vibo Marina uostas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Miestas įkurtas kaip graikų kolonija Hiponijonas. Jį tikriausiai VII a. pr. m. e. pabaigoje įkūrė Lokrio, svarbiausio Didžiosios Graikijos miesto, buvusio į pietus nuo Vibo Valentijos prie Jonijos jūros, gyventojai. Diodoras Sikulas teigia, kad 388 m. pr. m. e. miestą užėmė Sirakūzų tironas Dionyzijus Vyresnysis, kuris ištrėmė visus gyventojus. 378 m. pr. m. e. gyventojai grįžo su Kartaginos pagalba. Po to kaip ir visą Kalabriją, miestą valdė brutijai. Atitekus Romai miesto pavadinimas buvo lotynizuotas į Hiponiją. 194 m. pr. m. e. miestas tapo Romos kolonija ir buvo pavadintas Vibo Valentija. Po klestėjimo Romos respublikos ir imperijos laikais miestas buvo praktiškai apleistas po Vakarų Romos imperijos žlugimo.

1070 m. normanai pastatė pilį senoje akropolio vietoje ir 1235 m. Frydrichas II, Šventosios Romos imperatorius ir Sicilijos karalius, įkūrė ten miestą ir pavadino Monteleone. Miestas aygavo savo senąjį pavadinimą tik 1928 m.