Ugnyje (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ugnyje

PavadinimasUnder Fire
Kilmės šalis JAV
RežisieriusRoger Spottiswoode
Scenaristas (-ai)Clayton Frohman
KompozitoriusJerry Goldsmith
VaidinaNick Nolte
Gene Hackman
Ed Harris
Metai1983
Žanraskarinė drama
Trukmė128 min.
Kalbaanglų
IMDb įrašas

Ugnyje (angl. Under Fire) – 1983 m. JAV režisieriaus Roger Spottiswoode sukurta drama apie karo žurnalistų darbą Nikaragvoje 1979 m. revoliucijos metu. Nors filmo pagrindas yra tuo metu valdžiusio prezidento Samoso vadovaujamų karinių pajėgų įvykdytas kompanijos ABC žurnalisto Billo Stewarto ir jo vertėjo Juano Espinoza nužudymas, didžioji dalis veiksmo juostoje neturi nieko bendro su tikrove.

Filmas buvo nominuotas „Oskarui“ už geriausią muziką.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Nick Nolte – Raselas Praisas
  • Gene Hackman – Aleksas Greizeris
  • Joanna Cassidy – Kler
  • Ed Harris – Outsas
  • Jean–Louis Trintignant – Marselis Džeizi

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Fotografas Raselas Praisas, rengiantis reportažus iš įvairių karinių konfliktų vietų, po užduoties Čade atvyksta į Nikaragvą, kur prasidėjo pilietinis karas tarp prezidento Samosos bei sandinistų fronto. Sandinistams vadovaujančio komandantės Rafaelio niekas nėra matęs ir Praisas kartu su kolege žurnaliste Kler nusprendžia bet kokia kaina gauti jo interviu. Po didelių pastangų ir pavojų, kuriuos tenka patirti fiksuojant gatvių mūšius, pasklinda žinia apie Rafaelio mirtį, tačiau daugelis tai laiko Samosos propagandiniu triuku.

Galiausiai Praisas ir Kler atsiduria sukilėlių stovykloje ir sužino, kad Rafaelis iš tiesų žuvo. Jų prašoma padaryti keletą nuotraukų ir jas išplatinti, siekiant bent laikinai paneigti gandu apie vado mirtį. Praisas su Kler abejoja, nes tai nesuderinama su žurnalisto etika, tačiau prieš tai nemažai laiko praleidę Samosos aplinkoje ir galėję įsitikinti šio korupcija bei kitais nešvariais darbais, nutaria įvykdyti prašymą.

Nuotraukos turi didelį pasisekimą, jos rodomos per televiziją JAV ir virsta plakatais Nikaragvoje, tačiau netrukus Praisas supranta esąs išnaudojamas paslaptingo prancūzo Marselio Džeizi, padedančio prezidentui Samosai, atstovaujančiam CŽV ir turinčiam savo paties interesų vienu metu. Džeizi žino, kad Rafaelis miręs, tačiau leidžia Praisui atlikti seriją nuotraukų, kad vėliau jose atpažintų kitus pasipriešinimo dalyvius ir galėtų juos sunaikinti.

Tuo metu Į Nikaragvą atvyksta Praiso ir Kler bičiulis žurnalistas Aleksas Greizeris, besitikintis gauti iš Rafaelio interviu. Praisui prisipažinus, kad nuotraukose yra jau negyvas sukilėlių vadas, Greizeris pagrasina visiems paskelbti tiesą ir apkaltina fotografą pažeidus pagrindinį principą – nesikišti.

Po keleto dienų, pykčiui atlėgus, Greizeris su Praisu išvyksta į miestą, tikėdamiesi gauti interviu iš kitų sukilėlių. Prie vieno iš oficialiai šalies valdžiai ištikimos kariuomenės įrengtų patikrinimų postų Greizeris nušaunamas, tačiau Praisas spėja viską nufotografuoti. Netrukus ant kojų sukeliama visa kariuomenė, kurios tikslas: rasti fotografą anksčiau negu šis spės išplatinti nuotraukas, galinčias priartinti prezidento Samosos valdymo galą…

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Oskaras (nominacija) – geriausia muzika (Jerry Goldsmith)
  • Auksinis gaublys (nominacija) – geriausias antrojo plano aktorius (Gene Hackman)
  • Auksinis gaublys (nominacija) – geriausia muzika (Jerry Goldsmith)
  • BAFTA (nominacija) – geriausias montažas