Turnas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Turnas (lot. Turnus) - romėnų mitologijos veikėjas, minimas Vergilijaus Eneidoje. Jis buvo rutilų karalius. Jis Dauno sūnus, Enėjo konkurentas. Turnas atvyko į Italiją dar prieš Enėją ir merginosi Lavinijai, lotynų karaliaus Latino dukrai. Tačiau Lavinija pažadėta trojėnų princui. Junona nusprendė prailginti trojėnų kančias, todėl įkalba Turną reikalauti karo su naujais atvykėliais. Karalius Latinas nors ir labai nepatenkintas Turnu, tačiau leidžia karui įvykti.

Karo metu tarp lotynų ir trojėnų (bei kitų trojėnų sąjungininkų), Turnas pasirodo kaip narsus, tačiau pametęs galvą kovoje. Minima, kad jis įsijautęs į mūšį beveik užima trojėnų tvirtovę nukovęs daugybę varžovų, tačiau jį nuo mirties išgelbėja Junona.

Turnas kovoja su Evanderio sūnumi, jaunuoju princu Palu. Jis nukauna Palą bei pasiima trofėjų Palo diržą kardui, kurį užsideda. Supykęs Enėjas ieško rutulų karaliaus, kad šį galėtų nukauti. Tam, kad išgelbėtų Turną nuo mirties, Junona jį nuvilioja toliau nuo Enėjo. Tačiau tai vėliau supratęs Turnas įtūžta ir stoja į kovą su Enėju, kurioje miršta[1].

Literatūra

  1. Vergilijus. „Eneida“ VII-XII