Tunisas (miestas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Tunisas
تونس‎
Zitunos mečetė
Laiko juosta: (UTC+1)
------ vasaros: (UTC+2)
Valstybė Tuniso vėliava Tunisas
Vilajetas Tuniso vilajetas
Gyventojų (2008) 728 453
Plotas 212,6 km²
Tankumas (2008) 3 426 žm./km²
Vikiteka Tunisas

Tunisas (arab. تونس‎ = Tūnis) – uostamiestis šiaurės rytų Tunise, prie Tuniso ežero; šalies sostinė. Gerai išvystyta susisiekimo infrastruktūra – netoliese yra tarptautinis oro uostas, geležinkelis veda į kitus šiaurinės Afrikos uostus. Tai verslo ir pramonės centras, išvystyta chemijos, maisto, tekstilės pramonė. Laivų kanalas jungia uostą su Viduržemio jūra. Eksportas: kilimai, vaisiai, geležies rūda, aliejai.

Miestą sudaro dvi dalys: senamiestis (musulmonų kvartalas su aukštomis sienomis) ir naujamiestis (europietiško stiliaus). Senamiestyje gatvės yra siauros, vingiuotos, gausu turgelių ir mečečių. Čia yra buvusio bėjaus (vietinio valdovo) rūmai, kuriuose įsikūręs meno ir istorijos muziejus, Alyvmedžio mečetė (pastatyta 732 m.), kuri buvo ir islamo universitetas. 1960 m. įkurtas Tuniso universitetas. Greta miesto yra senovės Kartaginos griuvėsiai (dabartinis Kartažo miestukas).

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tunisą tikriausiai bus įkūrę finikiečiai apie VI a. pr. m. e. kaip Tunes, tačiau jis ilgą laiką buvo Kartaginos šešėlyje. 146 m. pr. m. e. Tunisą kartu su Kartagina nukariavo romėnai. Kai VII a. Tunisą užėmė arabai, miestas atsigavo ir suklestėjo, ypač Hafsidų dinastijos metu (1228–1574 m.). Prekyba ir piratai XVII–XVIII a. taip pat sąlygojo miesto klestėjimą.

Dabartinis Tunisas susiformavo valdant prancūzams (1881–1956 m.). Šiuo laikotarpiu ypač išaugo gyventojų skaičius (tiek europiečių, tiek ir musulmonų), vystėsi verslo ir pramonės sektorius. Vėliau Tunisas tapo nepriklausomos šalies sostine, pagerėjo gyvenimo sąlygos.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Archeologinis miestelis prie Tuniso Kartaginos