Trockizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Trockizmas – Levo Trockio sukurta marksizmo interpretacija.[1] Oponuoja kapitalizmui ir stalinizmui.

Trockistai laiko savo judėjimą Karlo Markso ir Vladimiro Lenino mokymo tęsėjais (save vadina „leninistais-bolševikais“ ir „revoliuciniais marksistais“), dažnai tvirtindami, kad L. Trockis nesukūrė jokios naujos teorijos. Jie nėra vienintėliai taip tvirtinantys: tiek stalinistai, tiek marksistai lygiai taip pat tvirtina, kad jų vadas nesukūrė jokios naujos teorijos, o tik puikiai interpretavo marksizmą-leninizmą (visgi trockistai šio termino nevartoja).

Pagrindiniai bruožai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindiniai, išskirtiniai trockistų bruožai:

  • Permanentinės revoliucijos būtinybės skelbimas
  • Pasaulinės revoliucijos būtinybės pripažinimas
  • Proletariato diktatūros traktavimas kaip laikinos priemonės
  • Demokratijos būtinybės pripažinimas
  • Socializmo vienoje šalyje atveju – pacifistinis sambūvis su kitomis pasaulio šalimis, neutraliteto palaikymas (tuo tarpu turi būti ir remiamos užsienio komunistinės organizacijos)
  • Bet kokio asmens kulto atsisakymas ir kritika; kova su biurokratija

Trockistai dažnai nesutaria dėl įvairių tikslų siekimo metodikos, pvz., dėl ginkluotos kovos, pramonės padėties socialistiniame ūkyje, turto klausimais ir t. t.

Permanentinė revoliucija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Viena iš trockistų ypatybių – permanentinės revoliucijos neišvengiamumo pripažinimas. Nors ir pirmieji apie permamentinę revoliuciją dar 1848 m. „Komunistų partijos manifeste“ rašė K. Marksas ir F. Engelsas, tiek leninistai, tiek stalinistai šią teoriją kritikavo ir būtent todėl, kad trockistai šią idėją visąlaik palaikė, tai tapo lyg ir būtent tik trockizmo dalimi ir skiriamuoju trockizmo bruožu.

Ketvirtasis Internacionalas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – IV Internacionalas.

1930 m., išmesti iš komunistų partijos, trockistai sukūrė Tarptautinę kairiąją opoziciją (TKO). Jie skelbėsi esą išorinė opozicija stalinistiniam Kominternui. 1933 m. TKO pakeitė pavadinimą į Tarptautinę komunistinę lygą, kuri tampa Ketvirtojo internacionalo pirmtaku. 1938 m. Paryžiuje įkuriamas Ketvirtasis internacionalas.

Trockizmas ir Sovietų Sąjunga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Trockistai SSRS masinėse informacinėse priemonėse buvo pateikiami kaip menševikai, oportunistai ir išdavikai, buvo represuojami. Pats Levas Trockis nuo pat pradžių kritikavo SSRS, stalinizmą, Sąjungoje susiformavusį biurokratinį aparatą ir savo darbuose teigė, jog Sovietų Sąjunga dėl biurokratizmo ir pasaulinės revoliucijos uždelsimo neišvengiamai žlugs ir vėliau vėl atgims.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Gintaras Mitrulevičius. Trockizmas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XXIV (Tolj–Veni). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2015. 151-152 psl.