Tripolina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Drugeliška kėdė (Butterfly chair)
Itališka tripolina (apie 1935 m.)

Tripolina – ypatingos konstrukcijos sulankstoma kėdė su kailine ar audekline sėdyne bei atlošu. Kėdės karkasas paprastai medinis su metaliniais šarnyrais arba metalinis.

Kėdės pavadintos pagal kėdes, kurias prieš Antrąjį pasaulinį karą Tripolyje (Libija) Italijos rinkai gamino kompanija Viganó. Kėdė buvo skirta stovyklautojams bei piknikams kaip stabili sulankstoma kėdė. Kompanija šias kėdes gamino iš vietinės medienos ir kupranugarių ar galvijų kailio. Viganó kompanija savo kėdes žymėjo ovaliniu antspaudu „Viganó Tripoli“ išvirkščioje sėdynes kailio pusėje.

Dabar tokiose kėdėse vietoj kailių naudojama drobė, brezentas ar panašūs audeklai. Tripolinos sėdynė ir atlošas yra vienas kailio ar audeklo gabalas, tačiau šis gabalas paprastai susiuvamas iš keturių gabalų taip, kad sėdint geriau prisitaikytų prie kūno.

Pasekėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tripolinos konstrukcija įkvėpė kitų sulankstomų kėdžių kūrėjus. Pvz., garsiosios BKF Chair, dar vadinamos Butterfly chair ('drugeliška kėdė') turi ne medinį sulankstomą rėmą, o metalinį, iš išlenktų metalinių strypų.