Trečiasis skilvelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Schema, vaizduojanti trečiojo skilvelio sąsajas su kitomis smegenų dalimis

Trečiasis skilvelis (lot. ventriculus tertius) - tarpinių smegenų pūslelės liekana, vertikalus plyšys tarp dviejų tarpinių smegenų gumburų, kurių paviršius sudaro šio skilvelio šonines sienas. Priekinę trečiojo skilvelio sieną sudaro didžiosios smegenų jungties tąsa – snapinė plokštelė.

Tarp skliauto šulų ir gumburų priekinėje sienoje yra porinės angos, sujungiančios trečiąjį ir šoninius skilvelius. Užpakalinę trečiojo skilvelio sieną sudaro užpakalinė smegenų jungtis.

Apatinę skilvelio sieną sudaro speniniai kūnai, pilkasis gūbrys, regos nervų kryžmė ir priekinė akytoji medžiaga.

Viršutinę skilvelio sieną sudaro epitelinė plokštelė, kuri šoniniais kraštais suaugusi su gumburo smegeniniais ruoželiais, jos viršūnė prisitvirtinusi ties tarpskilvelinių angų kraštais, o užpakalinis kraštas suaugęs su kankorėžines liaukos paviršiumi. Viršutinis šios plokštelės kraštas suaugęs su švelniojo dangalo kloste, kurios kraštai įsiterpę į šoninių skilvelių ertmes ir turi daug išaugų su tankiu kraujagyslių tinklu (gysliniu rezginiu).

Skilvelių gysliniai rezginiai gamina smegenų skystį, kuris išsiskiria į skilvelių ertmes. Trečiojo skilvelio vidinis sienų paviršius nelygus, vietomis yra įdubimų, vadinamų kišenėmis.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]