Tomografija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kompiuterinė tomografija

Tomografija – neinvazinis objektų vidinės struktūros tyrimas peršviečiant juos iš įvairių pusių skvarbia spinduliuote. Klasikine prasme tomografija medicinoje prasidėjo nuo rentgeno spinduliuotės panaudojimo. Tačiau dabar yra ir kitų tomografijos metodų, nesiremiančių jonizuojančia spinduliuote ir atliekamų pvz., ultragarsu, magnetiniais laukais.

Tomografijos prietaisuose plačiai naudojami kompiuteriai, sudėtingais algoritmais apdorojantys ir saugantys didelius masyvus informacijos, todėl dažnai galima sutikti terminą kompiuterinė tomografija. Tiriant kompiuteriniu tomografu gaunamas tiriamosios srities skersinio pjūvio dvimatis vaizdas. Esant būtinybei galima atlikti daugiaplanines ir trimates rekonstrukcijas, todėl yra lengvai diferencijuojami pacientų audiniai ir organai.

Tomografiniai metodai naudojami ir kitokiems objektams tirti, pvz., akustinė tomografija – vandens telkiniams, seisminė tomografija – Žemės vidinei struktūrai, astronominė tomografija (elektromagnetine spinduliuote) – besisukantiems astronominiams objektams tirti.