Tobias Geffen

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tobias Geffen
Gimė 1870 m. rugpjūčio 1 d.
Kaunas, Rusijos imperija
Mirė 1970 m. vasario 10 d. (99 metai)
Atlanta, JAV
Veikla rabinas, visuomenės veikėjas

Tobias Geffen (1870 m. rugpjūčio 1 d. Kaune – 1970 m. vasario 10 d. Atlantoje) – Lietuvos žydų kilmės JAV rabinas. 1935 m. jo iniciatyva Coca-Cola pripažinta košerine.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1870 m. rugpjūčio 1 d. Kaune. 1903 m. emigravo į Niujorką, kur tapo Ahavat Zedek bendruomenės rabinu. 1907 m. persikėlė į Kantoną, kur tapo mažos sinagogos rabinu, 1910 m. persikėlė į Atlantą, kur iki savo mirties buvo Shearith Israel bendruomenės rabinu. Jis suorganizavo pirmąją hebrajų mokyklą Atlantoje, pradėjo kasdienines Talmudo pamokas. Parašė kelias knygas apie Talmudo mokymą, buvo atsakingas už košerinio maisto sertifikavimą Atlantos apylinkėse. Kadangi Coca-Cola valdžia buvo netoli Atlantos miesto jis gaudavo daug klausimų iš visos šalies rabinų ar šis gėrimas tinkamas vartoti žydams. Iš Coca-Cola valdžios gavęs gėrimo receptą nustatė, kad vienas iš ingridientų glicerinas buvo pagamintas iš nekošerinės jautienos, todėl Coca-Cola pakeitė iš jautienos gaminamą gliceriną į iš daržovių gaminamą gliceriną, taip Coca-Cola buvo įteisinta kaip košerinis gėrimas tinkamas žydams. Mirė 1970 m. vasario 10 d. Atlantoje.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Geffen, Tobias (1951). Fifty Years in the Rabbinate: An Autobiography. Atlanta: Tobias Geffen.
  • Ziff, Joel David (ed.) (1988). Lev Tuviah: On the Life and Work of Rabbi Tobias Geffen. Newton, Mass.: Rabbi Tobias Geffen Memorial Fund. OCLC 18496402.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]