Tiesioginis debetas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Tiesioginis debetas – automatinis sąskaitų apmokėjimo būdas, kai įmonė informuoja banką, kiek jis turėtų nuskaičiuoti iš kliento sąskaitos už parduotas prekes. Pats klientas tokią teisę bankui suteikia pasirašydamas atitinkamą sutartį, paprastai po vieną kiekvienam paslaugos teikėjui. Klientas tiesioginio debeto sutartį gali pasirašyti arba pačiame banke (jei paslaugų tiekėjas yra pasirašęs sutartį su banku, kad jis nori gauti pinigus tiesioginiu debetu) tada bankas informuoja įmonę, kad iš tam tikro kliento pinigai bus gaunami tiesioginio debeto būdu. Arba įmonėje, tada įmonė informuoja, kad bankas nuo pasirašiusiojo kliento mokęsčius nuskaičiuotų tiesioginio debeto būdu(bankas prieš tai patikrina ar pas juo tas žmogus turi neuždarytas sąskaitas).

Tiesioginis debetas dažniausiai siūlomas nuolatinių sąskaitų (telekomunikacijų, draudimo, komunalinių ir pan.) apmokėjimui. Paprastai šias sąskaitas apmokėti tiesioginiu debetu yra pigiau, nei mokant už kiekvieną sutartį atskirai (mokant atskirai, yra imamas mokestis kaip už grynų pinigų pervedimą (bankuose jie skiriasi), arba kaip už pervedimą iš sąskaitos, priklauso nuo to kaip jūs mokate).

Bankams toks mokėjimo būdas patogus, nes reikalauja mažiau jų resursų. Paslaugų teikėjai tiesioginiu debetu paprastai pinigus gauna greičiau, nei išsiuntinėję sąskaitas klientams. O patys klientai, gali nesirūpinti, kad iki banko darbo pabaigos nespėjo nubėgti ir susimokėti (svarbu kad saskaita, iš kurios nuskaičiuojami pinigai, būtų netuščia)

Asmuo norintis pasirašyti TD sutartį, bankui turi pateikti savo asmeninius duomenis ir sąskaitos numerį, nuo kurios jis sutinka kad būtų vykdomas nurašinėjimas(žinoma sąskaita turi būti tame pačiame banke kur pasirašinėjama sutartis), pasirašant įmonėje reikia nurodyti ir sąskaitą ir aptarnaujantį banką. Saskaita turėtų būti kliento atsiskaitomoji, netinkamos yra terminuotų indėlių sąskaitos (nes didžioji dalis terminuoto indėlio sąskaitų yra blokuojamos debetui, ir šiaip netinkamos apmokėjimų atlikimui), o pąskolą aptarnaujanti sąskaita tinka. Pensijų kaupimo sąskaitos nelabai priimtinos.

Skaičiuojama, kad 1997 metais Didžiosiojoje Britanijoje buvo atlikta per 1,6 milijardų tiesioginio debeto mokėjimų. Šioje šalyje 1990 metais tiesioginiu debetu buvo apmokama 11 proc. sutarčių, o 2000 metais – 43 procentų. Tais metais tisioginiu debet naudojos 32 milijonai šalies gyventojų, daugiausia – 25-44 metų amžiaus žmonės.

Istorija

Pirmuoju tiesioginio debeto atveju laikoma 1967 metais Didžiosios Britanijos bendrovės „BACS Limited“ sugalvota schema.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Bendroji informacija:

Tiesioginio debeto paslaugos teikėjai Lietuvoje: