Thomas Cavalier-Smith

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį biografinį straipsnį reikėtų sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, prašome sutvarkyti šį straipsnį. Tik tada bus galima ištrinti šį pranešimą.
Priežastys, dėl kurių straipsnis laikomas nesutvarkytu, aiškinamos straipsnyje Nesutvarkyti straipsniai.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Tomas Kavalje Smitas (angl. Thomas Cavalier-Smith, 1942 m. spalio 21 d. Londone, Britų imperijoje - 2021 m. kovo 19 d.[1]) - britų biologas, žinomas dėl protistų evoliucijos tyrimų ir gyvų organizmų klasifikavimo sistemos. Daug prisidėjo prie molekulinės filogenetikos, naudojančios DNR ir baltymų sekas, evoliuciniams organizmų ryšiams nustatytu. Jo tyrimai metė iššūkį ilgą laiką egzistavusiam požiūriui apie protistų klasifikaciją ir leido identifikuoti keletą naujų grupių eukariotų gyvybės medyje.

Ankstyvasis gyvenimas ir išsilavinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tomas Kavalje Smitas gimė 1942 m. spalio 21 d. Londone, Anglijoje, mokslininkų šeimoje. Jo tėvas buvo chemikas, o motina – fizikė. Baigęs prestižinę Vestminsterio mokyklą Londone pradėjo gamtos mokslų studijas Karališkajame koledže Kembridže. Po bakalauro studijų gavo stipendiją siekti zoologijos mokslų daktaro laipsnio Londono universitete.

Karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tomas Kavalje Smitas savo karjerą pradėjo kaip zoologijos dėstytojas Britų Kolumbijos universitete Kanadoje, kur dirbo 1969–1973 m. Tada grįžo į Didžiąją Britaniją ir užėmė įvairias akademines pareigas Liverpulio universitete, Britų Kolumbijos universitete ir Oksfordo universitete. Buvo Oksfordo universiteto profesorius emeritas ir Karališkosios draugijos narys.

Tiriamoji veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kavalje Smito tyrimai buvo skirti protistų, eukariotų, kurių taksonomija jau seniai kėlė iššūkių taksonomams, klasifikacijai ir evoliucijai. Jis panaudojo molekulinius metodus protistų genetiniams ryšiams tirti ir jų evoliucijos istorijai atkurti. Jo darbas metė iššūkį ilgą laiką egzistavusiam požiūriui apie protistų klasifikaciją ir leido atpažinti keletą naujų grupių eukariotų gyvybės medyje.

Vienas iš svarbiausių Kavalje Smito indėlių į protistologijos sritį buvo jo pasiūlymas dėl chromalveolatų, protistų grupės, apimančios diatomus, ruduosius dumblius ir blakstienėles, taksonominių grupių. Iškėlęs prielaidą, kad šie organizmai turi bendrą protėvį, pasiūlė atitinkamą naują taksonominę grupę. Jo pasiūlymas buvo paremtas molekulinės biologijos tyrimais ir padėjo geriau suprasti šių protistų evoliuciją.

Kavalje Smitas taip pat svariai prisidėjo prie eukariotų evoliucijos tyrimų. Darė prielaidą, kad eukariotai išsivystė iš senovinės prokariotų linijos, vadinamos Planctomycetes, neįprastos tuo, kad turi nukleoidu vadinąmą su membrana susietą skyrių. Ši teorija ginčija tradicinį požiūrį, kad eukariotai išsivystė susiliejus bakterijos ir archėjos ląstelei.

Be savo darbo su protistais, Kavalje Smitas taip pat tyrė kitų organizmų grupių, įskaitant bakterijas ir virusus, evoliuciją. Jis pasiūlė naują bakterijų klasifikavimo sistemą pagal jų genetinius ryšius, kurią plačiai priėmė mikrobiologai.

Palikimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kavalje Smito tyrimai padarė didelę įtaką protistologijos sričiai ir metė iššūkį ilgalaikėms nuomonėms apie eukariotų evoliuciją. Jis paskelbė daugiau nei 450 mokslinių straipsnių ir buvo įvertintas daugybe apdovanojimų už indėlį į mokslą. 1999 m. Karališkoji draugija jį apdovanojo Darvino medaliu už indėlį į evoliucinę biologiją.

Be savo tyrimų, Kavalje Smitas buvo aktyvus darbo vadovas ir parengė daugybę magistrantų ir doktorantų. Jo darbai įkvėpė naują mokslininkų kartą tyrinėti gyvybės Žemėje įvairovę ir evoliuciją.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Saldarriaga, Juan F. (2021). „Thomas Cavalier-Smith (October 21, 1942 – March 19, 2021)“. Protist (Obituary). 172 (3): 125807. doi:10.1016/j.protis.2021.125807. S2CID 235321431.