Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Teodoro Obiang Nguema Mbasogo
Pusiaujo Gvinėjos prezidentas
Gimė 1942 m. birželio 5 d. (81 metai)
Akoakanas, Pusiaujo Gvinėja
Pusiaujo Gvinėjos prezidentas
Ėjo pareigas 1979 m. rugpjūčio 3 d. –
Ankstesnis Francisco Macias Nguema
Partija Pusiaujo Gvinėjos demokratų partija
Vikiteka Teodoro Obiang Nguema Mbasogo

Teodoro Obiang Nguema Mbasogo (g. 1942 m. birželio 5 d.) – Pusiaujo Gvinėjos prezidentas, einantis šias pareigas nuo 1979 m.

Mbasogo gimė Akoanako miestelyje. Šalies kolonizavimo laikais jis prisijungė prie šalies kariuomenės ir buvo karinės akademijos Saragosoje (Ispanija) narys.

Mbasago prieš tapdamas prezidentu dirbo įvairiuose darbuose – jis buvo Bioko meru, šios salos kalėjimo vadovu ir šalies karinių pajėgų vadu.

Prezidentu jis tapo, kai suorganizavo ir įvykdė pirmojo šalies prezidento Francisco Macias Nguema nuvertimą. Nguema buvo nuteistas mirties bausme ir vėliau sušaudytas.

Tapęs nauju šalies prezidentu Mbasago pareiškė, kad jis stengsis pakelti šalies lygį ir taisys pirmojo prezidento padarytas klaidas.

1982 m. buvo įteisinta naujoji šalies konstitucija, o prezidentas perrinktas naujai septynerių metų kadencijai kaip vienintelis kandidatas. Ta pati istorija pasikartojo ir 1996 bei 2002 m. rinkimuose.

Nors nuo 1991 m. šalyje gali veikti daug partijų, vienintelė tikra partija šalyje yra prezidento prižiūrima Pusiaujo Gvinėjos demokratų partija.

JAV leidžiamo žurnalo "Parade" 2003 metais sudarytame baisiausių šiuolaikinių diktatorių reitinge Teodoro Obiang Nguema Mbasogo užėmė šeštą vietą.

2021 m. lapkritį Teodoro Obiang Nguema Mbasogo per savo partijos kongresą buvo paskirtas kandidatu šeštajai kadencijai 2023 m. rinkimuose.

Politinis postas
Prieš tai:
Francisco Macias Nguema
Pusiaujo Gvinėjos prezidentas
1979
Po to:
-