Temela

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Folkloro ansamblis „Temela“
Globėjas LASS Kėdainių skyrius
Trumpinys „Temela“
Tipas Saviveikla
Įkurta 1984 m.
Vieta Kėdainiai
Vadovas (-ė) ...

Temelafolkloro ansamblis iš Kėdainių, suburtas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos (LASS) Kėdainių rajono filiale. Įkurtas 1984 metais. Ansamblį sudaro 23 dainininkai ir muzikantai, dauguma jų yra pagyvenusio amžiaus, dalis kolektyvo narių nepriklauso LASS. Programoje daugiausiai pristatoma liaudies muzika.

Pavadinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jau sutemo temela, nusileido saulelė...“ - šie liaudies dainos žodžiai geriausiai atspindi neregio dalią, todėl regėjimo negalią turintys saviveiklininkai savo ansamblį pavadino „Temela“ - prietema.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Foklorinis ansamblis buvo įkurtas 1984 m., o „Temelos“ vardą įgijo 1997 m. Ansamblį įkūrė tuometinis LASS Kėdainių rajono organizacijos pirmininkas Romualdas Kirstukas. Naujam kolektyvui vadovauti buvo pasiūlyta Centrinės bibliotekos vedėjai Janinai Matulienei. Vadove ji išdirbo 13 metų – padaugėjo dalyvių, atsinaujino programa, gerai sekdavosi koncertuose, apžiūrose, kelionėse. „Temela“ koncertuodavo rajono kolūkiuose, mokyklose, gydymo įstaigose, važinėdavo ir į kitus rajonus, dalyvaudavo apžiūrose. Tautiniais rūbais saviveiklininkus aprūpino Aklųjų draugija. Į repeticijas žmonės rinkdavosi iš įvairių rajono kampelių, o koncertuoti dažnai tekdavo vykti maršrutiniais autobusais. Sunkų metą ansambliui teko išgyventi apie 1990 m., žlugus sovietinei santvarkai, sumažėjus finansavimui. Tačiau ansamblio veikla nenutrūko - žmonės rinkdavosi kartą per savaitę ir dainuodavo liaudies dainas, giedodavo giesmes.

19972010 m. ansambliui vadovavo pedagogė Irena Parnavienė. Jos entuziazmo dėka kolektyvas dar labiau atsinaujino, pagyvėjo, sustiprėjo, be to, išsiplėtė repertuaras. Dabar ansamblio dainuojami romansai - taip pat I. Parnavienės idėja.[1] Šiai programos daliai moterys įsigijo retro stiliaus aprangą - margas palaidines, ilgus sijonus, daug karolių bei skrybėlaičių.

Repertuaras[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Temelos“ repertuare - folkloras, romansai, autentiškos Kėdainių krašto dainos. Ansamblio programas paįvairina ne tik dainininkų, bet ir muzikinės grupės, skaitovų pasirodymai. Susirinkus daugiau žmonių, be liaudiškų dainų, sušokamas Kėdainių kadrilis, krakoviakas, suktinis. Programos paįvairinamos folkloriniais pasakojimais, porinimais, mįslėmis, kitais krašto senųjų papročių ir smulkiosios tautosakos elementais. Ansamblio ir atskirų jo narių atliekamų autentiškų kūrinių įrašyta į kompaktines plokšteles.[2] [3]

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Temela“ per metus surengia apie 40 koncertų. Jos dainos skamba rajoninėse šventėse ir renginiuose, linksmina miestų ir miestelių gyventojus per vakarones ir susitikimus, guodžia likimo draugus vietos ir respublikiniuose neįgaliųjų renginiuose. Nepraleidžiami kasmetiniai Baltosios lazdelės dienos minėjimai, kalėdinės ir velykinės vakaronės, jubiliatų pagerbimai, adventiniai vakarai, svarbiausios kalendorinės ir šeimos šventės.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Saulės šviesą atstoja daina ''musuzodis.lt
  2. CD „Margi dvarai“ (2005 m.) Archyvuota kopija 2012-04-22 iš Wayback Machine projekto.
  3. „LASS meno saviveiklos apžiūra 2000 m.“ CD (2009 m.)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]