Teismų sprendimai ir viešosios teisės specialistų doktrina

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Teismų sprendimai ir viešosios teisės specialistų doktrina – vienas iš tarptautinės teisės šaltinių, pagalbinė priemonė teisės normoms nustatyti ir aiškinti. Išlyga – teismo sprendimas yra privalomas tik šalims ir tik konkrečioje byloje.

Formaliąja prasme teismo precedentas nėra privalomo pobūdžio tarptautinės teisės šaltinis. Jų pagalba gali būti nustatoma, kad egzistuoja konkreti tarptautinės teisės norma, jos turinys. Teismų ir arbitražų sprendimai gali parodyti, kad susiformavo tam tikra anksčiau formaliai neįtvirtina norma. Pavyzdžiui, Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimai yra svarbi priemonė Europos Žmogaus Teisių Konvencijos nuostatoms aiškinti. Teismų sprendimai ir viešosios teisės specialistų doktrina formaliąja prasme nėra privalomi.

Pagal Tarptautinio Teisingumo Teismo Statutą teisės doktrina - pagalbinė priemonė tarptautinėms teisės normoms nustatyti. Mokslinė analizė gali gana tiksliai paaiškinti tarptautinės teisės normas ir jų turinį, nes jų vaidmuo yra svarbus kodifikacijos procese.