Sutemų spinduliai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Krepuskuluminiai spinduliai Plimutas (Anglija)
Antikrepuskuluminiai spinduliai

Sutemų spinduliai[1] (lot. crepusculum – 'saulėlydis') atmosferos optikoje – spinduliai, kurie sklinda iš Saulės pro plyšius debesyje, sukurdami matomas šviesias ir tamsias juostas atmosferoje, kurias galima pamatyti šviesiu paros metu.

Stebint saulėlydžio spindulius nuo žemės, atrodo, kad jie išsiskiria į skirtingas puses, tačiau iš tiesų yra lygiagretūs. Taip nutinka dėl stebėtojo perspektyvos. Sutemų spinduliams susidaryti neužtenka sklisti pro plyšius debesyje, bet taip pat reikia, kad jie būtų išsklaidyti ore esančių dalelių.

Antikrepuskuluminiai spinduliai panašūs į saulėlydžio spindulius, bet matomi priešingoje pusėje nuo Saulės. Be to, jų spinduliai atrodo, kad suartėja (priešingai, nei krepuskuluminiai), nors jie yra lygiagretūs, taip nutinka dėl stebėtojo perspektyvos. Antikrepuskuluminius spindulius dažniausiai galima pamatyti saulėlydžio arba saulėtekio metu.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Audrius Dubietis (2009). „Dangaus spalvos“. Mokslas ir gyvenimas (10): 25.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • „Crepuscular Rays“. Weather World 2010. University of Illinois, Champaign-Urbana.
  • „Crepuscular Rays, India“. Earth Observatory. NASA. Nuoroda tikrinta 2018-05-07.
  • Edens, Harald. „Crepuscular rays“. Weather Photography lightning, clouds, atmospheric optics & astronomy. Nuoroda tikrinta November 1, 2011.
  • Cowley, Les. „Anti-solar (anti-crepuscular) rays“. Atmospheric Optics. Nuoroda tikrinta March 19, 2015.