Stuburo jungtys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Stuburo jungtys (lot. juncturae columnae vertebralis) – slankstelių kūnų, lankų ir ataugų jungtys.

Stuburo raiščiai iš priekio

Slankstelių kūnų jungtys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Slankstelių kūnų jungtims priskiriami tarpslanksteliniai diskai, priekinis ir užpakalinis išilginiai raiščiai. Jungtys tarp slankstelių kūnų yra kremzlinės, todėl kiekvienas slankstelis atskirai negali daug judėti. Tačiau susidėjus visų slankstelių nedidelei judėjimo galimybei, bendra stuburo judesių amplitudė tampa gan didelė.

Tarpslanksteliniai diskai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tarpslanksteliniai diskai (disci intervertebrales) užpildo tarpus tarp gretimų slankstelių kūnų. Disko centrinę dalį sudaro minkštiminis branduolys (nucleus pulposus). Jis yra nugarinės stygos liekana. Minkštiminis branduolys yra elastingas, daug vandens turintis lęšio formos darinys. Jis neturi kraujagyslių. Aplink minštiminį branduolį yra skaidulinis žiedas (anulus fibrosus). Jis sudarytas iš koncentriškai gulinčių skaidulinės kremzlės plokštelių. Kaklo slankstelių kūnai šonuose turi kablines ataugas, jos sudaro kablinius slankstelių sąnarius (articulationes uncovertebrales).

Priekinis ir užpakalinis išilginiai raiščiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Priekinis išilginis raištis (ligamentum longitudinale anterius) yra tvirta skaidulinio jungiamojo audinio juosta, besitęsianti stuburo priekyje nuo priekinio atlanto lanko iki kryžkaulio. Ji sudaryta iš kelių skirtingų sluoksnių skaidulų, kurios skiriasi savo ilgiu, bet yra tvirtai susivijusios. Raištis varžo stuburo tiesimą. Užpakalinis išilginis raištis (ligamentum longitudinale posterius) yra kiek siauresnis ir nuo ašies kūno, tęsiasi slankstelių kūnų užpakaliniais paviršiais stuburo kanalo viduje iki kryžkaulio. Raištis yra sudarytas iš lygių, glotnių, vienodų skaidulų, jos yra tankesnės ir kompaktiškesnės nei priekiniame raištyje. Raištis varžo stuburo lenkimą.

Stuburo raiščiai iš šono

Slankstelių lankų ir ataugų jungtys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Slankstelių lankų ir ataugų jungtys – tai slankstelių ataugų sąnariai ir raiščiai, jungiantys slankstelių lankus ir ataugas. Slankstelių ataugų sąnariai arba tarpslanksteliniai sąnariai (articulationes zygapophysiales) – tai tikrieji sąnariai, susidarantys tarp slankstelių sąnarinių ataugų. Sąnariniai paviršiai yra plokšti (išskyrus juosmens sritį), kapsulės plonos ir silpnos. Šie sąnariai leidžia atlikti nedidelės amplitudės slydimo judesius: kaklo srityje – šoninį, priekinį ir užpakalinį lenkimą bei ribotą sukimą, krūtinės – daugiausia sukimą ir labai ribotą lenkimą ir tiesimą, juosmens daugiausia lenkimą ir tiesimą bei šoninį lenkimą. Susidėjus visų stuburo sąnarių judesiams amplitudė tampa gana didelė.

Slankstelių lankų ir ataugų raiščiai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Geltonieji raiščiai (ligamenta flava) – plačios juostos, užpildančios tarpus tarp gretimų slankstelių lankų, palikdamos vietos tik tarpslankstelinėms angoms. Jie yra sudaryti iš geltono elastinio audinio, skaidulų. Geltonieji raiščiai padeda tiesti stuburą ir išlaikyti jo fiziologinius linkius.
  • Tarpskersiniai raiščiai (ligamenta intertransversaria) jungia gretimų slankstelių skersines ataugas. Jie yra ploni ir silpni, išskyrus juosmens sritį.
  • Antketerinis raištis (ligamentum supraspinale) – tvirta skaidulinė juosta, jungianti slankstelių keterinių ataugų viršūnes. Sprando srityje šis raištis tęsiasi nuo išorinės pakaušio keteros, turi elastinių skaidulų, yra ypač tvirtas ir vadinamas sprando raiščiu. Jis sudaro sprando raumenų pertvarą.
  • Tarpketeriniai raiščiai (ligamenta interspinalia) yra palyginti silpni. Jie jungia gretimų slankstelių keterines ataugas. Tarpketeriniai raiščiai priekyje susitinka su geltonaisiais raiščiais, o nugaroje – antketerinį raištį.

Juosmeninė kryžkaulio jungtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Judriąją stuburo dalį su kryžkauliu jungia visos būdingos stuburo jungtys: tarpslankstelinis diskas, priekinis ir užpakalinis išilginiai raiščiai, du slankstelių ataugų sąnariai, geltonieji, tarpskersiniai, tarpketeriniai ir antketerinis raiščiai. Jungtį sutvirtina klubinis juosmens raištis, besitęsiantis nuo IV ir V juosmens skersinių ataugų iki klubakaulio skiauterės ir varžantis jungties lenkimą bei sukimą.

Kryžkaulinė uodegikaulio jungtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šią jungti sudaro kryžmeninė stuburgalio jungtis (junctura sacrococcygea) – tarpslankstelinio disko analogas, ir ją sutvirtinantys raiščiai. Priekinis (pilvinis) kryžkaulinis stuburgalio (uodegikaulio) raištis yra priekinio išilginio stuburo raiščio tęsinys, jungiantis uodegikauli ir kryžkaulį. Užpakalinis (nugarinis) gilusis kryžkaulinis stuburgalio (uodegikaulio) raištis yra užpakalinio išilginio stuburo raiščio tęsinys. Užpakalinis (nugarinis) paviršinis kryžkaulinis stuburgalio (uodegikaulio) raištis yra geltonųjų ir antketerinio raiščių analogas. Šoninis kryžkaulinis stuburgalio (uodegikaulio) raištis yra tarpskersinių raiščių analogas. Kryžkaulinės stuburo jungties paslankumas įvairuoja. Jaunystėje jungties vietoje būna plyšio pavidalo ertmė, ryškesnė moterims nėštumo metu ir leidžianti gimdant stuburgalį lenkti atgal.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

G. Česnys, J. Tutkuvienė, A. Bartkus, V. Gedrimas, R. Jankauskas, R. Rizgelienė, J. Žukienė, „Žmogaus anatomija 1“, „Vilniaus universiteto leidykla“, Vilnius 2008 m., ISBN 978-9955-33-361-6

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]