Vikipedija:Bendrasis straipsnio planas

Puslapis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Čia pateiktas pasiūlymas oficialioms Vikipedijos taisyklėms ar tvarkai.
Prašome pasisakyti aptarimo puslapyje.

Jei nėra kažkokių ypatingų priežasčių Vikipedijos straipsniuose informacija dėstoma tam tikra, čia nustatyta tvarka.

Straipsnio dalys

Straipsniuose, be paties straipsnio teksto, visada nurodama kategorija, kuriai priskiriamas straipsnis, žr. straipsnių kategorizacijos taisykles. Kategorija įdedama pačioje straipsnio pabaigoje, po straipsnio teksto.

Straipsniai paprastai turi įžangos ir dėstymo dalį.

Įžanga

Įžangoje reikia pateikti informaciją, leidžiančią nustatyti, apie ką yra straipsnis (paprastai apibrėžimą). Detaliau šie reikalavimai aptariami Vikipedija:Minimalūs reikalavimai straipsniui.

Jei straipsnis gana ilgas, įžangos dalyje gali būti pateikta trumpa jo santrauka.

Įžangoje neturėtų būti jokio lygio antraščių.

Dėstymas

Dėstymo dalyje pateikiama visa straipsnio medžiaga.

Jei dėstymo dalis yra bent kiek ilgesnė, rekomenduojama ją struktūrizuoti. Dėstymo dalies skyriams naudojamos antrojo lygio antraštės, jų poskyriams – žemesnio (trečio, ketvirto ir t.t) lygių antraštės. Priešingu atveju ji neatskiriama nuo įžangos dalies.

Įvairių rūšių straipsniams gali būti keliami papildomi privalomi ar neprivalomi reikalavimai. Pavyzdžiui, gali būti verta pasinaudoti geresnių jau esamų straipsnių planu.

Skydeliai

Straipsnio trūkumus nurodantys skydeliai dedami pačiame puslapio viršuje, prieš straipsnio tekstą. Jeigu konkretus skydelis galioja tik daliai eksto arba atskirai pastraipai, tai jis gali būti dedamas toje vietoje, nuo kurios prasideda skydelyje minimos problemos. Paprastai nededama daugiau nei keli tokie skydeliai.

Išnašos

Išnašų dalis yra straipsnio pabaigoje, iškart po straipsnio teksto ir žymima antrojo lygio antrašte „Išnašos“.

Šaltiniai

Šaltiniai gali būti nurodomi išnašose arba atskiroje šaltinių dalyje. Turėtų būti vengiama nurodyti šaltinius, kurių nėra išnašose, nes tokiu atveju neaišku kokius straipsnio teiginius šaltinis paremia. Jeigu norima nurodyti su tam tikro straipsnio tema susijusią bibliografiją tai geriausia padaryti dėstymo dalyje išskiriant "bibliografijos" skyrelį ir įprastiniu būdu nurodant šaltinius.

Vidinių nuorodų sąrašai

Skyrelių, kurie tik išvardina kitus susijusius Vikipedijos straipsnius, pvz., "taip pat skaityti" reikėtų vengti, nes paprastai neaišku kokiu pagrindu tokie nuorodų sąrašai sudaromi ir kiek artimai jie turi būti susiję su straipsnio tema. Jei tokie skirsniai visgi yra, jie turėtų būti straipsnio pabaigoje, po straipsnio teksto, prieš išnašas.

Išorinės nuorodos

Straipsnio tekste išorinės nuorodos nėra dedamos, išskyrus išnašas. Papildomi išorinių nuorodų skirsniai daugeliu atvejų yra vengtini dėl tų pačių priežasčių kaip ir išnašose neminimi šaltiniai ir vidinių nuorodų sąrašai. Tais atvejais, kai tokie skirsniai yra, jie turi būti po straipsnio teksto, nuorodos turi būti aiškiai ir nevienareikšmiškai susijusios su straipsnio objektu, pvz., tinka straipsnyje apie įmonę gale įdėti nuorodą į įmonės oficialų puslapį arba straipsnyje apie instituciją - nuorodą į institucijos oficialų puslapį.

Tarpkalbinės nuorodos

Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Vikipedija:Tarpkalbinių nuorodų taisyklės.

Tarpkalbinės nuorodos į puslapį tiesiogiai paprastai nėra įrašomos. Išskirtiniais atvejais, jei taip yra daroma jos turi būti po kategorijų.