Korėjos darbo partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Korėjos darbo partija
PrezidiumasKim Džongunas, Kim Jong Namas,
Hvang Piongso,
Pak Pongdžiu,
Čvė Rionghė
SekretoriusKim Džongunas
Amžinasis generalinis sekretoriusKim Čen Iras (miręs)
Įkurta1946 m.
BūstinėKim Ir Seno aikštė, Pchenjanas, Šiaurės Korėja
LaikraštisDarbininko laikraštis
Jaunimo organizacijaKimirsenininkų ir kimčenirininkų jaunimo lyga ir pionieriai
Politinė ideologijačučhė, songun
Nacionalinė narystėDemokratinis frontas Tėvynės suvienijimui
Tarptautinė narystėTarptautinis komunistų ir darbininkų partijų susirinkimas
Vietų skaičius Aukščiausiame Liaudies Susirinkime
607 / 687
Svetainė
Darbininko laikraščio, oficialaus partijos centrinio komiteto laikraščio, svetainė

Korėjos darbo partija (korėjietiškai – 조선로동당;朝鮮勞動黨) – Šiaurės Korėjos valdančioji partija (KDP).

Ji taip pat yra valdanti partija KLDR nuo pat 1946 m. Jai vadovavo trys asmenys – Kim Ir Senas (1946–1994), jo sūnus Kim Čen Iras (1994–2011) ir Kim Čen Iro sūnus Kim Džongunas (nuo 2011 m. gruodžio 28 d.). KDP yra valstybei vadovaujanti partija, be jos yra dar dvi tik formaliai egzistuojančios partijos. Partijos ideologija paremta čučhės ir songun ideologijomis.

Partijos herbą sudaro adaptuotas pjautuvas su kūju bei teptukas, kaip protinio darbo simbolis. Šitas simbolis parodo trijų klasių sąjungą – valstiečiai, proletariatas ir inteligentija.

Partijos aukščiausiasis organas – kongresas. Suvažiavimai vyksta gan nereguliariai, – pavyzdžiui, nebuvo nė vieno partijos suvažiavimo tarp 1980 m. ir 2016 m.

Partijos santykis su marksizmu-leninizmu[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čučhė iškilo stalinistiniu principu – stiprus lyderis, save teikiantis kaip ideologinės ortodoksijos gynėjas. Vis dėlto apžvalgininkų nesutariama, kiek artima komunizmui partijos ideologija. Kai kurie apžvalgininkai laiko partijos liniją turint daug nacionalizmo bruožų laikantis socialistinių principų ekonomikoje. Nors stalinistinės linijos paveikti partijos teoretikai „valstybę“, „nacionalizmą“ laikė neigiamais reiškiniais, vėliau Kim Ir Senas apie „tikrą nacionalizmą“ atsiliepė kaip apie teigiamą patriotišką dalyką, supriešindamas jį su įprastu nacionalizmu kaip reakcingu.

Paprastai partijos delegatai dalyvauja Tarptautiniame komunistų ir darbininkų partijų susirinkime, iš kurio gauna šiek tiek paramos. 2011 m. partijos delegatai organizavo rezoliuciją „Paminėkime Didžiojo Vado draugo Kim Ir Seno gimimo šimtmetį kaip didelę pasaulio žmonijos politinę šventę“, kurią pasirašė 30 iš 79 suvažiavime dalyvavusiųjų partijų.[1] Tačiau yra Korėjos darbo partiją ksenofobija ir polinkiu į kraštutinę dešinę kaltinusių kairiųjų partijų.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]