Holodomoras: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
→‎Aukų skaičius: Nuoroda į Timothy Snyder straipsnį. Kodėl tiek daug skiriasi skaičiai vikipedijos straipsniuose lietuvių ir anglų kalba?
Eilutė 9: Eilutė 9:


== Aukų skaičius ==
== Aukų skaičius ==
Baigiantis [[1933]] metams, milijonai žmonių badavo ir mirė nuo bado Ukrainoje ir kai kuriose kitose [[SSRS]] respublikose. Istorikas Timothy Snyder tvirtina, kad Holodomoro metu mirė maždaug 3 mln. žmonių. <ref>https://web.archive.org/web/20100411025257/http://www.eurozine.com/articles/2009-06-25-snyder-en.html</ref> SSRS valdžia nustatė labai aukštas grūdų rekvizicines normas, kurias Ukrainos valstiečiai turėjo atiduoti valdžios organams. Kaimuose žmonėms nebepakako maisto, todėl jie badavo neturėdami ką valgyti. [[SSRS]] valdžia ilgą laiką neigė, kad šis badas apskritai buvo, [[NKVD]], o vėliau [[KGB]] labai lėtai atidarė archyvus, kad būtų galima peržiūrėti dokumentus susijusius su Holodomoru. Ukrainos politikas [[Stepan Khmara]] posėdyje Ukrainos parlamente Radoje, kreipėsi į Kulchytskį: "Aš norėčiau kreiptis į mokslininkus, ypatingai Stanislavą Kulchytskį, kuris bando „numušti“ aukų skaičių iki 3-3,5 milijono žmonių. Aš išanalizavau šiuos klausimus ir demografinę statistiką ir nustačiau, kad buvo mažiausiai 7 milijonai aukų <ref>[http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/456/41284/ in Russian]</ref>. Tačiau yra kitų skaičiavimų, kuriuose teigiama, kad nuo bado Ukrainoje mirė apie 20 milijonų žmonių.
Baigiantis [[1933]] metams, milijonai žmonių badavo ir mirė nuo bado Ukrainoje ir kai kuriose kitose [[SSRS]] respublikose. Istorikas Timothy Snyder tvirtina, kad Holodomoro metu mirė maždaug 3 mln. žmonių. <ref>https://web.archive.org/web/20100411025257/http://www.eurozine.com/articles/2009-06-25-snyder-en.html</ref> SSRS valdžia nustatė labai aukštas grūdų rekvizicines normas, kurias Ukrainos valstiečiai turėjo atiduoti valdžios organams. Kaimuose žmonėms nebepakako maisto, todėl jie badavo neturėdami ką valgyti. [[SSRS]] valdžia ilgą laiką neigė, kad šis badas apskritai buvo, [[NKVD]], o vėliau [[KGB]] labai lėtai atidarė archyvus, kad būtų galima peržiūrėti dokumentus susijusius su Holodomoru. Ukrainos politikas [[Stepan Khmara]] posėdyje Ukrainos parlamente Radoje, kreipėsi į Kulchytskį: "Aš norėčiau kreiptis į mokslininkus, ypatingai Stanislavą Kulchytskį, kuris bando „numušti“ aukų skaičių iki 3-3,5 milijono žmonių. <ref>https://web.archive.org/web/20060721011333/http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/420/36833/</ref> Aš išanalizavau šiuos klausimus ir demografinę statistiką ir nustačiau, kad buvo mažiausiai 7 milijonai aukų <ref>[http://www.zerkalo-nedeli.com/nn/show/456/41284/ in Russian]</ref>. Tačiau yra kitų skaičiavimų, kuriuose teigiama, kad nuo bado Ukrainoje mirė apie 20 milijonų žmonių. {{citation needed}}


== Šaltiniai ==
== Šaltiniai ==

13:11, 8 kovo 2020 versija

   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Bado iškankintas vaikas (1933 m.)

Holodomoras (ukr. Голодомор) – 19321933 m. badas, viena didžiausių nacionalinių katastrofų Ukrainos istorijoje.

Teigiama, kad badą tikslingai suplanavo sovietų valdžia, kad pažabotų ukrainiečių nacionalizmą. Kiti įsitikinę, jog Holodomorą nulėmė ekonominės problemos, kurias sukėlė sovietų aktyviai vykdyta industrializacija. Taip pat manoma, jog tiesioginė bado priežastis buvo gamtinio pobūdžio.

Tarptautinė bendruomenė nesutaria, ar šis badas atitinka teisinį genocido apibrėžimą. 2008 m. kovo mėnesį Ukrainos parlamentas ir kai kurių kitų šalių vyriausybės Holodomorą pripažino genocidu.

Aukų skaičius

Baigiantis 1933 metams, milijonai žmonių badavo ir mirė nuo bado Ukrainoje ir kai kuriose kitose SSRS respublikose. Istorikas Timothy Snyder tvirtina, kad Holodomoro metu mirė maždaug 3 mln. žmonių. [1] SSRS valdžia nustatė labai aukštas grūdų rekvizicines normas, kurias Ukrainos valstiečiai turėjo atiduoti valdžios organams. Kaimuose žmonėms nebepakako maisto, todėl jie badavo neturėdami ką valgyti. SSRS valdžia ilgą laiką neigė, kad šis badas apskritai buvo, NKVD, o vėliau KGB labai lėtai atidarė archyvus, kad būtų galima peržiūrėti dokumentus susijusius su Holodomoru. Ukrainos politikas Stepan Khmara posėdyje Ukrainos parlamente Radoje, kreipėsi į Kulchytskį: "Aš norėčiau kreiptis į mokslininkus, ypatingai Stanislavą Kulchytskį, kuris bando „numušti“ aukų skaičių iki 3-3,5 milijono žmonių. [2] Aš išanalizavau šiuos klausimus ir demografinę statistiką ir nustačiau, kad buvo mažiausiai 7 milijonai aukų [3]. Tačiau yra kitų skaičiavimų, kuriuose teigiama, kad nuo bado Ukrainoje mirė apie 20 milijonų žmonių. [reikalingas šaltinis]

Šaltiniai

http://www.xxiamzius.lt/archyvas/xxiamzius/20030723/istving_01.html