Mianmaro herbas: Skirtumas tarp puslapio versijų

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
ZéroBot (aptarimas | indėlis)
S r2.7.1) (robotas Pridedama: sr:Грб Мјанмара
S r2.7.3) (robotas Pridedama: arz:شعار بورما
Eilutė 13: Eilutė 13:


[[ar:شعار بورما]]
[[ar:شعار بورما]]
[[arz:شعار بورما]]
[[bpy:মায়ানমারর চিনত্হান]]
[[bpy:মায়ানমারর চিনত্হান]]
[[bs:Grb Mijanmara]]
[[bs:Grb Mijanmara]]

06:53, 10 liepos 2012 versija

Mianmaro herbas, šalyje naudojamas oficialiuose valdžios dokumentuose ir leidiniuose. Mianmaro herbe vaizduojami du mitiniai liūtai, vadinami chinthe (mjan. ခ္ရင္သေ့  : hkang se), stovintys vienas priešais kitą. Herbo centre yra Mianmaro žemėlapis, patalpintas priešais krumpliaratį. Mianmaro herbas yra iš visų pusių padabintas tradiciniu mjanmų gėlių raštu, o viršuje kabo balta penkiakampė žvaigždė

Originalaus herbo antraštėje buvo užrašas mjanmų kalba: ပ္ရည္‌ေထာင္‌စု သမတ-မ္ရန္‌မာ နုိင္‌ငံေတာ္ : Pyi-daung-zu Myan-ma Naing-ngan-daw, reiškiantis „Mianmaro Sąjunga“. Taip pat originaliajame herbe buvo trys liūtai (viršutinysis pakeistas žvaigžde). Be to, vietoj krumpliaračio buvo apskritimas, apsuptas mjanmų kalbos žodžių: တပော (Mjanmų kalbos komisijos (MLC) Transkribavimo sistema: ta.pau; tha-baw). Generolo Bo Ne Wino karinio socialistinio režimo metu (1962 m.), herbas buvo modifikuotas.

Mianmaro herbas, net ir žlugus Bo Ne Wino režimui ir į valdžią 1988 m. atėjus kitai chuntai, išlaikė socialistinius simbolius (krumpliaratį ir žvaigždę). Dabartinio Mianmaro herbo apčioje esanti antraštė mjanmų kalba skelbia: Pyidaungzu Socialist Thamada Myanma-naing-gan-daw ("Mianmaro Socialistinė Sąjunga", vertėtų prisiminti, kad oficialus šiandieninis Mianmaro pavadinimas yra "Mianmaro Sąjunga").