Pereiti prie turinio

Irako herbas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Irako herbas
Irako herbas

Irako herbe vaizduojami auksinis Saladino erelis, skydas, kuriame pavaizduota Irako vėliava ir arabiški žodžiai الجمهورية العراقية (al-Jumhuriya al-`Iraqiya; lietuviškai "Irako respublika").

Dabartinis Irako herbas patvirtintas 2009-aisiais[1]. Herbas pakeistas dėl to, kad pasikeitė vėliava, kuri vaizduojama herbo viduryje.

Pirmasis Irako herbas vaizdavo senovišką saulės disko simbolį. 1965-aisiais atsirado naujasis herbas, kuriame vaizduojamas Saladino erelis (sukurtas pagal Jungtinės arabų respublikos herbą). Teksto herbe pavaizduotoje vėliavoje nebuvo, vietoj jo buvo trys žvaigždės, o pati vėliava buvo vertikali. 1991-aisiais herbe buvo keli pakeitimai: vėliava tapo horizontali, o jos viduje buvo ne vien žvaigždės, nes buvo pakeista Irako vėliava. 2004-aisiais buvo atlikti dar keli pakeitimai: rankos buvo truputį labiau pritaikytos prie vėliavos, raštas buvo pakeistas į Kuficą. Dabartinėje Irako vėliavoje nebeliko žvaigždučių, tik Kufica užrašytas tekstas, todėl herbe irgi buvo atliktas šis pakeitimas[2][3].

Buvę Irako herbai

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite

[redaguoti | redaguoti vikitekstą]
  1. http://iraqflag.parliament.iq/ Archyvuota kopija 2010-05-26 iš Wayback Machine projekto.
  2. [http://www.alarabiya.net/articles/2008/01/22/44559.html أخبار سياسية | العراق يقر علما جديدا لمدة عام خال من خط صدام ونجوم البعث
  3. http://flagspot.net/flags/iq).html