Naudotojo aptarimas:Andrius.v: Skirtumas tarp puslapio versijų

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ištrintas turinys Pridėtas turinys
Xgrayz (aptarimas | indėlis)
Nėra keitimo santraukos
Eilutė 189: Eilutė 189:
:::::Nukreipiau į šį puslapį prof. A. Stabinį ir prof. A. Dementjevą. Taip pat persiunčiau doc. dr. Angelės Kaulakienės nuomonę, bei mano iš VLLK gautą atsakymą Jūsų nurodytu elektroniniu adresu. Manau, tokiu būdų sukėlus interpretacijų konfliktą, gausime profesionalią nuomonę. Beje, kodėl iš mano žinutės pravalėt savo pavardę? Jums nemalonu, kad Jūsų aukštosios dėstytojas Jus gerai pažįsta?--[[Naudotojas:Xgrayz|Xgrayz]] 00:47, 2009 vasario 24 (EET)
:::::Nukreipiau į šį puslapį prof. A. Stabinį ir prof. A. Dementjevą. Taip pat persiunčiau doc. dr. Angelės Kaulakienės nuomonę, bei mano iš VLLK gautą atsakymą Jūsų nurodytu elektroniniu adresu. Manau, tokiu būdų sukėlus interpretacijų konfliktą, gausime profesionalią nuomonę. Beje, kodėl iš mano žinutės pravalėt savo pavardę? Jums nemalonu, kad Jūsų aukštosios dėstytojas Jus gerai pažįsta?--[[Naudotojas:Xgrayz|Xgrayz]] 00:47, 2009 vasario 24 (EET)
::::::Jūs manęs nepažįstat, nes mes nebendravom. Žinot mane tik iš kitų komentarų (kad jūs sužinosit, kas aš, supratau jau po pirmo mūsų "susidūrimo"). O antra - aš pavardės čia viešai neskelbiu dėl asmeninių priežasčių. Tai kodėl jūs manote galintis tai daryti už mane, ką? Elgiatės amoraliai. – [[Naudotojas:Andrius.v|Andrius]] // 08:15, 2009 vasario 24 (EET)
::::::Jūs manęs nepažįstat, nes mes nebendravom. Žinot mane tik iš kitų komentarų (kad jūs sužinosit, kas aš, supratau jau po pirmo mūsų "susidūrimo"). O antra - aš pavardės čia viešai neskelbiu dėl asmeninių priežasčių. Tai kodėl jūs manote galintis tai daryti už mane, ką? Elgiatės amoraliai. – [[Naudotojas:Andrius.v|Andrius]] // 08:15, 2009 vasario 24 (EET)
:::::::Susilaukiau atsakymo iš VLKK vadovybės, esu paprašęs pakomentuoti koliziją tarp skirtingų šaltinių.
<pre>
-------- Original Message --------
Subject: Dėl pavardės (Hiuigensas, Heigensas) formos.
Date: Tue, 24 Feb 2009 13:50:38 +0200
From: Irena <irena.smetoniene@vlkk.lt>
To: sergejus.orlovas@ff.vu.lt


Laba diena.

Gerb. dr., kai mokslinėje literatūroje, rimtuose šaltiniuose (Fizikos žodyne, enciklopedijose, Terminų banke) adaptuota kitokia pavardės forma nei VLE, t.y. forma įvairuoja, abi formos turi vartojimo tradiciją, Jūsų valia pasirinkti, kurią formą vartoti (jei savo institucijos literatūroje vartojate Hiuigensą, tai jį galite ir toliau vartoti). Visuotinė lietuvių enciklopedija turi savo klaidų, kaip, be abejo, jas turi ir kitos enciklopedijos, todėl, jei atsiranda konfliktas tarp aprobuotų šaltinių, yra nuostata palikti konflikt1 spręsti pačiam autoriui. Taip pat svarbu atsižvelgt į Jūsų paminėtą tarpukario laikų tradiciją: Jei pirmuose lietuviškuose vadovėliuose buvo naudojama forma Hiuigensas, fontetiškai artimesnė danų pavardei Huygens, ši forma turi pirmumo teisę, tačiau angliška forma Heigensas taip pat gali būti vartojama.


Su pagarba,
e.p. doc., dr. Irena Smetonienė

Komisijos pirmininkė Irena Smetonienė
</pre> --[[Naudotojas:Xgrayz|Xgrayz]] 02:37, 2009 kovo 7 (EET)


== Dėl chuliganizmo televizijos straipsniuose ==
== Dėl chuliganizmo televizijos straipsniuose ==

03:37, 7 kovo 2009 versija

Archyvas Archyvas: 2007 m. | 2008 m.



Dėl fizikos terminų

Klausyk, dėl fizikinių terminų: dažnai terminų pavadinimuose yra naudojamos įvardžiuotinės būdvardžių formos, tiksliau apibūdinančios savybės pobūdį: pvz., antroji harmonika, o ne antra harmonika. Dėl angliškų pavadinimų vertinių: vizuotinai netiesinės optikos specialistų yra vartojami šie vertiniai: optical parametric amplification (OPA) - optinis parametrinis stiprinimas optical parametric generation (OPG) - bėgančios bangos optinė parametrinė generacija optical parametric oscilation (OPO) - stovinčios bangos optinė parametrinė generacija

Dėl dvifotonės sugerties termino: nesiginčysiu, galima išskirti atskirai dvifotonę ir daugiafotonę sugertį, nors aukštesnių eilių nei antra sugertis priaktiškai mažai pasireiškia.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Smaikstuolis (aptarimasindėlis)

Na, aš iš savo patirties optikoje su tokiais OPG ir OPO vertimais nesu susidūręs, net nerandu jų retoj literatūroj. Visgi OPG labiau priimtas terminas yra "optinė parametrinė generacija" arba "parametrinė šviesos generacija" be priedėlio bėgančios bangos. Dėl OPO nesiginčysiu, tas terminas rečiau vartojamas. – Andrius // 12:29, 2009 sausio 13 (EET)
Grįžtant prie įvardžiuotinių formų, šioje terminologijoje - tai nenusistovėjęs dalykas ir dargi labai trivialus. Matai, jei antrą harmoniką laikai "antraja harmonika", tai stovinti banga būtų "stovinčioji banga", nes tai taip pat tiksliau apibūdina savybės pobūdį. Literatūroje sutinkami abu terminai, nes aprobuotų terminų nėra. – Andrius // 12:37, 2009 sausio 13 (EET)

ar galėtumėte sukurti tokią kategoriją? Ar įeitų pvz., Kristalinė gardelė ir kt. str.? Kokia būtų sąsaja su „en:Category:Condensed matter physics“? --brox 20:00, 2009 sausio 18 (EET)

Kaži ar verta kurti atskirą kategoriją, kadangi kietojo kūno fizika yra kondensuotųjų medžiagų fizikos šaka. Visų pirma, lt.k. Vikipedija nepasižymi šios tematikos straipsnių gausa, todėl mėginimas skirstyti į papildomas kategorijas tik atneštų painiavos, kadangi kai kurios kietojo kūno koncepcijos tinka ir skysčiams. O kristalinė gardelė apskritai yra bendroji sąvoka, grultų nebent į kategoriją "Kristalografija", kuri bet kokiu atveju būtų kategorijoje "Kondensuotųjų medžiagų fizika". – Andrius // 20:17, 2009 sausio 18 (EET)

žodis ...-Respublikos-... pavadinimuose

Siūlytina trumpinti oficialius įstaigų pavadinimus. Kitaip, laikantis oficialumo, reiktų rašyti Prancūzijos Respublika, Čekijos Respublika etc., nors paprastesnis ir labiau paplitęs pavadinimas yra be ...-Respublikos-.... Kaip manote? :-) --Mindofw 15:16, 2009 sausio 27 (EET)

Tai yra oficialūs pavadinimai, nesuprantu, kaip iš jų galima išmesti žodžius? Kur logika? Yra arba Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija, arba tiesiog Švietimo ir mokslo ministerija. Lygiai tas pats galioja ir Lietuvos Respublikos Seimui ar Lietuvos Respublikos Vyriausybei. Tai yra oficialūs įstaigų pavadinimai, o ne šiaip žodžių kratiniai, todėl „iš dainos žodžių neišmesi“ ir apie trumpinimus net negali būti jokios kalbos. Su šalim yra kita tema, kadangi priimta naudoti arba oficialius, arba tradicinius (trumpus) pavadinimus (oficialiuose raštuose - tik oficialius): [1]. Tuo tarpu grįžtant prie ministerijų - kaip minėjau, tai pavadinimai. Čia tas pats, kas iš, pvz., Vilniaus Gedimino technikos universitetas iš braukti "technikos", juk vistiek universitetas, visiek Gedimino. Detaliau čia: [2]Andrius // 15:56, 2009 sausio 27 (EET)
1)Oficialūs pavadinimai vis tiek lieka straipsnio lemoje (paryškintame str. pavadinime, rašomame iš pat pradžių) 2) Turint omeny ilgus pavadinimus kaip Jungtinė Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystė, Vokietijos Federacinė Respublika, tų šalių įstaigos, institucijos Vikipedijos str. antraštėse turėtų turėti oficialius vertimus, t.y. itin gremėzdiškus, ilgus... 3) Įvedant oficialią terminiją, visur, kur vartojami valstybių pavadinimai, turėtų būti naudojami oficialūs pav. 4) Kaip atrodytų oficialūs pilni VGTU padalinių pavadinimai ypač įvairių Gustaičio instituto katedrų...? Ar ir jų negalima trumpinti straipsnių pavadinimuose (bet ne str. lemose)? (žr. (kategorija:VGTU) --Mindofw 16:23, 2009 sausio 27 (EET)
Straipsnis turi vadintis oficialu pavadinimu, kad ir koks gremėzdiškas jis atrodytų. Dėl universiteto fakulteto padalinių pavadinimų nesu tikras, kaip jie turi būti rašomi. Greičiausiai tai priklauso nuo vidinių universiteto nuostatų ir skirtinguose universitetuose gali kisti. o Grįžtant prie pavadinimų, tai ką, tadą LRS, LRV ir LRP pervadinam tiesiog į Lietuvos seimą, Lietuvos vyriausybę ir t.t.? Paminant visas taisykles ir tai, kad tai oficialūs pavadinimai? Beje, galima nediskutuojant pažiūrėti, ką sako Vikipedijos vidaus taisyklės (Vikipedija:Vardinimo_taisyklės#Pilni_pavadinimai_geriau_nei_sutrumpinimai) ir bagti ginčus, kadangi pagal jas pilni pavadinimai geriau už sutrumpinimus Žodžio "Respublikos" nubraukimas prie ministerijų pavadinimų yra ne tik kad sutrumpinimas, bet dar ir neteiktinas (žr. antrą nuorodą aukščiau). Toliau tekste, be abejo, galima naudoti sutrumpintus (pagal taisykles) pavadinimus, juos, manau, galima naudoti ir išoriniuose straipsniuose, kuriuose ir taip aišku, apie kokias ministerijas ar kitas valstybės institucijas kalbama. – Andrius // 16:34, 2009 sausio 27 (EET)
1) Jei straipsnis turi vadintis oficialu pavadinimu, tuomet kviečiu pervadinti straipsnius iš Kategorija:Vilniaus Gedimino technikos universitetas :-) 2) "Vikipedija:Vardinimo_taisyklės#Pilni_pavadinimai_geriau_nei_sutrumpinimai" taikytina santrumpoms (kaip pvz., LRS, LRV, STT, VGTU), o ne pavadinimų trumpini(m)ams. 3) OK, dėl LR ministerijų pavadinimų joks gremėzdiškumas negresia, tad tebūnie taip, kaip Jūs rašote. --Mindofw 09:34, 2009 sausio 28 (EET)
Ne tik santrupoms LRS, VGTU. Tai pateikta tik kaip pavyzdžiai, akcentuojama yra pilnas pavadinimas. Bet kokiu atveju aš nesuprantu, na kaip galima pervadinti kažkokias įstaigas pagal savo norus ir savo patogumui? Paaiškinkit man, nes aš nesuprantu, kaip galima Lietuvos Respublikos tokią ir tokia ministeriją vadinti Lietuvos tokia ir tokia ministerija, kai toks pavadinimas neegzistuoja. Leistina naudoti tik sutrumpinimą LR tokia ir tokia ministerija, arba vien tik "tokia ir tokia ministerija", bet ne kažkokius kitokius junginius :) P.S. Dėl katedrų minėjau, nežinau kaip reikėtų teisingai rašyti, jei ji neegzistuoja kaip atskiras juridinis asmuo, tai pavadinimas, manau, yra tik susitarimo reikalas. :) – Andrius // 11:36, 2009 sausio 28 (EET)

pakeitimai komentuotini...

[3] lietuvių kalbos mokymas priklauso lietuvių kalbos ir kultūros filologijai (lituanistikai)... --Mindofw 15:07, 2009 vasario 6 (EET)

Aš dar administratorė kol kas, Nomad irgi, plius Undinės vienas taškas. --Mea 13:28, 2009 vasario 16 (EET)

Ai, čia pagal Vikipedija:Balsavimas#Išimtys. – Andrius // 13:32, 2009 vasario 16 (EET)
Gal dabar jau įsitikinsite, jog šie administratoriai veikia išvien, norėdami sužlugdyti balsavimą. Mažų mažiausiai už tai jiems reikėtų atimti administravimo statusą. —Kellogg257 13:41, 2009 vasario 16 (EET)
Jie ne žlugdo, o primena taisykles, kurios primirštamos dėl to, jog balsavimai reti :) – Andrius // 13:41, 2009 vasario 16 (EET)
O šioje vietoje netaikysite man skirtos pastabos? Kad tai jiems „prideda svorio“? —Kellogg257 13:43, 2009 vasario 16 (EET)
Jūsų komentarai prasižengia su logika. Pliurpiate apie demokratiją, bet pačios bendruomenės sutarimu priimtos oficialios taisyklės turi būti nė motais? Nepykit, bet po tokių komentarų suabejojau jūsų patirtim :) – Andrius // 13:48, 2009 vasario 16 (EET)
Nesuprantu, kas čia prasilenkia su logika? Aš klausiu jūsų paprasto klausimo: ar nemanote, kad šis „taisyklių pamiršimas“ buvo tik tariamas? Galbūt administratoriai tikėjosi pasinaudoti padėtimi? Laimė, kad atsiradote jūs :). —Kellogg257 13:51, 2009 vasario 16 (EET)
Nemanau :) P.S. Kitą kartą truputį konkrečiau formuluokite klausimus, nes nesupratau, apie kurią dalį iš viso šito įvykio kalbėjote :) – Andrius // 13:54, 2009 vasario 16 (EET)

Pervardinimas

Siūlyčiau kitąkart nebėgti pas administratorių, vos tik atsiranda kokių nesklandumų. Pasirodote esąs labai paikas, o ir pati situacija gana suokalbiška. O taisyklės gali būti pakeistos, nes įvardinti jūsų redaguojamą straipsnį kaip grynai sąrašinį, būtų neapgalvota. —Kellogg257 18:51, 2009 vasario 17 (EET)

Aš visada taip darau, kai norimo pavadinimo straipsnis jau turi istoriją ir dėl to negaliu pervadinti. Antra, jei nepastebėjot, beveik visose Vikipedijose, kur jau išverstas šitas straipsnis, jis yra ategorizuojamas kaip sąrašas. Tai yra elementarus epizodų sąrašas lentelės pavidalu ir tiek. Kiek detalesnė informacija, tikėkimės, bus pateikta atskirų sezonų straipsniuose (kurie automatiškai jau nebūtų sąrašai). Beje, kaip turėtumėt pastebėt, kad skydelis {{inuse}} sugalvotas ne šiaip, ir daryti savo pakeitimus dar jam besant - blogas žingsnis. – Andrius // 18:59, 2009 vasario 17 (EET)
Gerai, sutinku su jumis. Ačiū už šabloną :), nes maniškis kažkaip ir neišbrido iš defektų. Dėl tų keitimų, – nemanykite, kad taip išreiškiu jums nepagarbą. —Kellogg257 19:02, 2009 vasario 17 (EET)
Na, ir nesinorėtų taip manyti :) Nes įtampa tik prastina darbą projekte. Taigi nebepervadinkit sąrašo, o dėl šio klausimo arba čia diskutuokim, arba prie sąrašo (savo nuomonę išsakiau ką tik padarytame keitime) ir tik nusprendus kažką iki galo, pakeisim :) – Andrius // 19:05, 2009 vasario 17 (EET)


Dėl chuliganizmo fizikos straipsniuose

Nustokit škodyti kaip mažas įžeistas vaikas. --Xgrayz 20:19, 2009 vasario 20 (EET)

Aš nesuprantu, kas jums darosi, dabar ne tarybiniai laikai, kad būtų naudojami kažkokie neaiškūs sulietuvinimai, nesilaikantys jokių principų. Naujai leidžiamuose vadovėliuose vartojamas Heigensas, o ne kuris nors kitas. Pats nurodėde Google paieškos rezultatus Hiugensui kaip įrodymą. Tačiau aš pateikiau tokį patį įrodymą Heigensui, deja, šiek tiek svaresnį. Tai kodėl pučiat burbulą? – Andrius // 20:26, 2009 vasario 20 (EET)
Užsieničių pavardžių rašyme egzistuoja kelios taisyklės, nėra vienos privalomos formos, yra rekomenduojamos. Kas liečia Hiuigensą/Hiugensą, taip ši pavardė buvo rašoma dar Brazdžiūno.
Šalnos vadovėlyje galite rasti ne Heigensą, o Hiuigensą: http://www.ff.vu.lt/bfsk/optika/L11.zip
Fizikos vadovėlyje medicinos ir gamtos mokslų studentams taip pat ne Heigensas, o Hiuigensas: http://www.ff.vu.lt/studentams/tekstai/fizika_medicinos_ir_gamtos_mokslu_studentams/74.doc
Vienintelė vieta, kur naudojama pavardė Heigensas - KTU vadovėlis. --Xgrayz 21:04, 2009 vasario 20 (EET)
Hiuigensas iš viso neaišku, iš kur ištrauktas lietuvinimas - nei į tarimą, nei į rašymą nepanašu. Matau, kad jums tai tik kažkokio principo, o ne sveiko proto, reikalas. Geriausia yra paklausti VLKK, kaip žinia, neseniai Vikipedijoje oficialiai priimta laikytis jos rekomendacijų. Tad bus išspręsti visi ginčai ir bus aišku, kuris teisus :) Nes šitaip galima kariauti iki pamėlynavimo... – Andrius // 21:14, 2009 vasario 20 (EET)
"Penkiakalbis Fizikos Terminų Žodynas", V., 2005, nurodo: "Lietuvių: Hiuigenso principas (Hiùigenso prìncipas)". Nuoroda pasiekiama: http://www.ff.vu.lt/ftz/www/visi/index.php
Išvada, nėra jokio Heigenso principo, yra Hiuigenso principas. Galu gale, patinka Jums, Andriau, arba ne, bet mano specialybė yra optika ir terminiją išmanau. --Xgrayz 02:00, 2009 vasario 21 (EET)
Čia yra viena subtilybė - elektroninis variantas yra pasenęs. Reikėtų pasitikslinti išleistame popieriniame variante, kuris aprobuotas VLKK (kaip ir pati VLE), nes prieš leidybą buvo pildytas ir koreguotas. Jei pro VLKK bus praėję abu terminai - teisūs mes abu. Beje, ne jūsų vieno specialybė optika. O fizikos terminija tenka pasidomėti atskirai. Neįsijauskit. – Andrius // 10:42, 2009 vasario 21 (EET)
Laukiu atsakymo iš doc. dr. Angelės Kaulakienės. Doc. dr. V. Valiūkėno nuomonė, tiesinga yra Hiuigensas, kadangi mokslininkas dirbo Prancūzijoje ir pavardė turi būti skaitoma pagal prancūzų kalbos taisyklės, juolab, kad olandų kalboje jis irgi nėra Heigensas, o Hiougensas. VLKK laiškas nusiustas vakar, tačiau atsakymas dar neatėjo. --Xgrayz 19:02, 2009 vasario 21 (EET)
Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje. - V., 2005. t. 7, p. 686 taip nurodyta: Huygenso principas (Heigenso principas).... Algirdas 22:40, 2009 vasario 20 (EET)
Ačiū. – Andrius // 22:53, 2009 vasario 20 (EET)

Tolesnė diskusija dėl Heigenso

Taigi, parašiau VLKK laišką, ko nepatinka daryti tokiais atvejais, bet tenka:

Sveiki,

norėjau pasiteirauti, kaip taisyklingai lietuvinti olandų mokslininko Christiaan Huygens pavardę? 
Hiugensas, Heigensas ar dar kitaip?

Dėkoju.

Atsakyme jie man siūlo remtis VLE aprobuotu terminu:

Kristianas Heigensas (žr. Visuotinė lietuvių enciklopedija, t. 7, p. 685).

Su pagarba
Kalbos konsultantai

Dar šiandien pasistengsiu patikrinti Penkiakalbiame fizikos terminų žodyne (spausdintame variante). – Andrius // 11:07, 2009 vasario 21 (EET) P.S. Suprantu, kad tai kelia maišaties, bet ne pirmas atvejis, kuomet terminas keičiasi bėgant metams. Antravertus - toks čia ir terminas, tik pavardės lietuvinimas, kuris tikrai yra slidus reikalas. Visą tai, be abejo, būtų galima aprašyti ateityje sukurtame straipsnyje apie principą. – Andrius // 11:07, 2009 vasario 21 (EET)

Kagi, ataske ir man VLKK specialistė Jurate Palionyte
Laba diena, 
pateikete nuostabu pavyzdi, patvirtinanti, kad pavardziu adaptavimas (perrasymas kurios nors kalbos 
rasmenimis pagal tarima) yra keistas uzsiemimas... 
Stai ir Huygenso pavarde - ar labiau danas, ar labiau prancuzas? O kaip pats savo pavarde tare 
(nebepasiklausim)? 
Taciau kai pavarde patenka i desniu, principu ir pan. pavadinimus, lietuviu kalboje ja iprasta 
adaptuoti. 
Manyciau, kad jei "Fizikos t. zodyne" ir keliuose vadoveliuose rasoma Hiuigensas, tai  jau yra tam 
tikra tradicija, kurios nebereiketu keisti.

Jurate Palionyte
----- Original Message ----- From: ''pašto adresą išimu''
To: <vlkk@vlkk.lt>
Sent: Friday, February 20, 2009 6:51 PM
Subject: Del taisyklingo pavardes rasymo fizikiniame termine


> Laba diena,
>
> atsiprasau uz svepluma, taciau neturiu galimybes pajungti lietuviskas raides.
>
> Esu Vilniaus Universiteto, Fizikos fakulteta darbuotojas. Beruosiant paskaitu konspekta iskylo 
klausimas del taisyklingo pavardes rasymo fizikiniame termine.
>
> Lygi siol vadovavaus penkiakalbiu Fizikos terminu zodynu, pasiekiamu adresu: http://www.ff.vu.lt/
ftz/
>
> Zodyne prancuzu-danu mokslininko Christiaan Huygens pavarde fizikos termine "Hiuigenso principas" 
yra rasoma "Hiuigensas".
>
> Taip pat si pavarde yra rasoma ir VU leidyklos isleistose vadoveliuose:
> V. Salna "Optika", Vilnius, 2003,
>
> Butrimaite J., Dementjev A., Dikius G., Gadonas R., Jaseviiute J., Karenauskaite V., Sirutkaitis 
V., Smilgeviius V. (2004). Vadovelis "Fizika biomedicinos ir fiziniu mokslu studentams 2 dalis, 
Vilnius, 2005
>
> Taciau, aptikau KTU isleista Optikos ir Atomo fizikos konspekta, kuriame pavarde yra rasoma 
"Heigensas". Pasidomejus literatura, radau panasia rasyba ir "Visuotinė lietuvių >enciklopedija" t. 
7, p. 685
>
> Gal galetumete padeti siuoje situacijoje ir pakomentuoti, kuris pavardes rasymo variantas yra 
teisingas. Situacija apsunkina faktas, kad mokslininkas gyveno Prancuzijoje, 
>nors yra danu kilmes. Anglu kalboje jo pavarde tarias dar kitaip.
>
> Is anksto dekoju.
>
> Dr. S. Orlovas 
Matome, kad atsakymas yra skirtingas. Andriau, gal galėtumėt pateikti Jums atsakiusio specialisto vardą ir pavardę? Noriu išspręsti šį klausimą aukščiausiame lygyje. --Xgrayz 11:59, 2009 vasario 23 (EET)
Su mielu noru pateikčiau, tačiau konkrečiu vardu man niekas nepasirašė, tiesiog "Kalbos konsultantai". Pateikiu visą laiško kopiją:
Laba diena.

2009-02-20 20:29:01 svetainėje www.vlkk.lt pateikėte klausimą:
Sveiki,

norėjau pasiteirauti, kaip taisyklingai lietuvinti olandų mokslininko Christiaan Huygens pavardę? 
Hiugensas, Heigensas ar dar kitaip?

Dėkoju.


Kristianas Heigensas (žr. Visuotinė lietuvių enciklopedija, t. 7, p. 685).


Su pagarba
Kalbos konsultantai

El. konsultacijos, žr. http://www.vlkk.lt/konsultacijos
Konsultacijos telefonu (8 5) 272 4520 (8.30–12.30 val.)

Valstybinė lietuvių kalbos komisija
Žvejų g. 14A, 09310 Vilnius
Aš iš viso šito reikalo pasidariau nuomonę, kad kaip vartoti pavardę (Heigensas ar Hiuigensas - lasivas pasirinkimas). Heigensas yra VLE enciklopedijoje (fizikinius str. sudaro/redaguoja fizikai, lyg ir patikima), tai artimesnis plačiajai visuomenei leidinys, nei specializuotas "Penkiakalbis fizikos terminų žodynas" (spausdintame variante irgi yra "Hiuigensas", matyt V.Valiūkėno pastangomis :) ). Tačiau, taip, kadangi jau žodynas specializuotas, reikėtų laikytis Hiuigenso, nors nereikėtų pulti iškarto taisyti parašyto Heigensas.
Lauksiu galutinio rezultato, įdomu :) P.S. Taip pat įdomu būtų peržvelgti pagal BPD projektą neseniai išleistus specializuotų optikos sričių vadovėlius, kuriuose gali būti minimas principas - kokios vartojimo tendencijos. Pabandysiu tai padaryti, kai laisvesnio laiko turėsiu. – Andrius // 18:08, 2009 vasario 23 (EET)
Gan keista situacija, VLKK konsultantai pagal vidines taisyklės privalo pasirašyti savo teikiamas konsultacijas. Iš kokio pašto adreso atėjo atsakymas? Gal galima būtų pamatyti laiško viršūnėlę (angl. header)? Dar juokingesnė situacija su doc. dr. Angelės Kaulakienės atsakymu. Jos nuomonė, Visuotinės lietuvių enciklopedijos sudarytojai padarė klaidą, pasirinkdami svetimos Hiuigensui kalbos transkripciją - Hiuigensas niekada nėra buvęs Anglijoje, tad savęs Heigensu nevadino. Visuose pagal BPD paruoštuosė VU fizikos vadovėliuose - Hiuigensas--Xgrayz 22:57, 2009 vasario 23 (EET)
Dėkui, sutaupėt laiko. Iš VLKK:
nuo	VLKK Konsultacijos <konsultacijos@vlkk.lt>
kam	------------
data	2009 m. vasario 21 d. 09:16
tema	Kalbos konsultacija iš VLKK svetainės

Visada iš šio adreso gaudavau atsakymus. – Andrius // 23:07, 2009 vasario 23 (EET)

Nukreipiau į šį puslapį prof. A. Stabinį ir prof. A. Dementjevą. Taip pat persiunčiau doc. dr. Angelės Kaulakienės nuomonę, bei mano iš VLLK gautą atsakymą Jūsų nurodytu elektroniniu adresu. Manau, tokiu būdų sukėlus interpretacijų konfliktą, gausime profesionalią nuomonę. Beje, kodėl iš mano žinutės pravalėt savo pavardę? Jums nemalonu, kad Jūsų aukštosios dėstytojas Jus gerai pažįsta?--Xgrayz 00:47, 2009 vasario 24 (EET)
Jūs manęs nepažįstat, nes mes nebendravom. Žinot mane tik iš kitų komentarų (kad jūs sužinosit, kas aš, supratau jau po pirmo mūsų "susidūrimo"). O antra - aš pavardės čia viešai neskelbiu dėl asmeninių priežasčių. Tai kodėl jūs manote galintis tai daryti už mane, ką? Elgiatės amoraliai. – Andrius // 08:15, 2009 vasario 24 (EET)
Susilaukiau atsakymo iš VLKK vadovybės, esu paprašęs pakomentuoti koliziją tarp skirtingų šaltinių.
-------- Original Message --------
Subject: 	Dėl pavardės (Hiuigensas, Heigensas) formos.
Date: 	Tue, 24 Feb 2009 13:50:38 +0200
From: 	Irena <irena.smetoniene@vlkk.lt>
To: 	sergejus.orlovas@ff.vu.lt


Laba diena.

Gerb. dr., kai mokslinėje literatūroje, rimtuose šaltiniuose (Fizikos žodyne, enciklopedijose, Terminų banke) adaptuota kitokia pavardės forma nei VLE, t.y. forma įvairuoja, abi formos turi vartojimo tradiciją, Jūsų valia pasirinkti, kurią formą vartoti (jei savo institucijos literatūroje vartojate Hiuigensą, tai jį galite ir toliau vartoti). Visuotinė lietuvių enciklopedija turi savo klaidų, kaip, be abejo, jas turi ir kitos enciklopedijos, todėl, jei atsiranda konfliktas tarp aprobuotų šaltinių, yra nuostata palikti konflikt1 spręsti pačiam autoriui. Taip pat svarbu atsižvelgt į Jūsų paminėtą tarpukario laikų tradiciją: Jei pirmuose lietuviškuose vadovėliuose buvo naudojama forma Hiuigensas, fontetiškai artimesnė danų pavardei Huygens, ši forma turi pirmumo teisę, tačiau angliška forma Heigensas taip pat gali būti vartojama.


Su pagarba,
e.p. doc., dr. Irena Smetonienė

Komisijos pirmininkė Irena Smetonienė

--Xgrayz 02:37, 2009 kovo 7 (EET)

Dėl chuliganizmo televizijos straipsniuose

Nustokite erzintis kaip mažas vaikas, – beveik atkartoju Xgrayz žodžius, – tik nelabai suprantu, ką reiškia „škodyti“. Vikipedija yra viešas projektas, taigi jo turinį gali pildyti ir redaguoti visi norintieji ir bet kuriuo metu, tik jeigu jiems tai atrodo reikalinga bei naudinga. Jūsų indėlio aš nenuneigiu (juk padėkojau už lentelę be sutrikimų), bet elgiuosi taip, kaip atrodo teisinga turinio atžvilgiu. Pirma – dėl jūsų šablono. Jis užvardintas neteisingai, o kadangi aš viską perkėliau į savo variantą, taigi pastarojo nebereikia, ar ne? Kas paprasčiau – pervadinti straipsnį, ar tiesiog perkelti duomenis?

Kalbant apie vis minimą puslapį (nors jis tokios galybės dėmesio toli gražu nenusipelnė), t. y. sąrašą, jame padaryta daug esminių klaidų. Pirmiausia, nereikia tiek daug išnašų – ir vaizdas išsikraipo, ir nenaudinga dėl informacijos senumo (televizijoje senaties terminas praeina daug greičiau nei kur kitur). Antra, originaliųjų (JAV auditorijos) reitingų čia tikrai nereikia, nes lietuviai gyvena Lietuvoje, ne Amerikoje (deja, mūsų, kaip enciklopedininkų, galimybės labai mažos dėl Lietuvos reitingų). Jiems mažiausiai rūpi tokie dalykai; o jei ir rūpi, aš netgi dabartinėje pagrindinio straipsnio įžangoje esu pateikęs apibendrintus skaičius su visais reikalingais šaltiniais. Trečia, nesulietuvinti veikėjų vardai, nevisiškai kokybiškas lentelės rodmenų išdėstymas (pavyzdžiui, kokia gi gali būti vadinamųjų „mobizodų“ premjera? Pastarieji gaminiai tik pasirodė atitinkamu laiku ir yra skirti tam tikrai rūšiai prietaisų (ir tai tikrai nėra televizoriai), taigi jų pasirodymas ir turėtų būti vadinamas tik „pasirodymu“. Ketvirta, – dėl sezonų lentelės (konkrečiai, DVD leidimų eilutės), – joje gan netvarkingai nurodyti DVD leidimai ir neteisingai įvardinti jų regionai, – ne tik, kad stilistiniu požiūriu, bet ir gramatiniu, manyčiau. Prie to paties dar pridurčiau, kad Centrinė Europa gamybiniais standartais reiškia visą Europą (įskaitant ir Rusiją), – tiesiog tokių gaminių pasirodymas, pavyzdžiui, Vokietijoje ar Lenkijoje, reiškia ir apie plėtrą į kitas šalis, kuriose yra jų paklausa. Tai lyg tam tikras rodiklis prekybininkams (analogiškas pavyzdys – su Jungtine Karalyste, kadangi joje į vartotojų poreikius reaguojama kaip į „atskiros respublikos“ poreikius, – dėl didelės rinkos (aišku, yra ir kitų ypatybių, bet apie jas šiuo atveju neverta kalbėti).

Vienu sakiniu, yra dar be galo daug apie ką kalbėti, ir ypač dėl jūsų elgesio, ne tik, kad dėl straipsnių. Visų pirmiausia siūlyčiau nusiraminti, nes dabartinė jūsų veikla atstatinėjant klaidingą straipsnių turinį verčia mane galvoti apie atitinkamas priemones. Tuo labiau, kaip vis pabrėžiu, kad su jumis nesusišneku ne tik aš, bet ir kitas kompetentingas projekto narys. Ramiai pagalvokite – juk negali būti net keli žmonės neteisūs atskiromis temomis. Gal jau pats laikas būtų pagalvoti apie save? Galbūt paprasčiausiai esate per daug užsispyręs pripažinti savo klaidas? Nes kaip pastebėjau, dar nė karto viso šio konflikto metu (o taip pat ir gretutinio, – dėl fizikos) jūs nepripažinote ko nors kito. Gan keista, sakyčiau. Ir matau labai aiškias viso šito reikalo išvadas. —Kellogg257 23:17, 2009 kovo 6 (EET)


Taip pat jūs parodėte man didžiausią nepagarbą vis atstatinėdamas klaidingą minėto puslapio turinį, nekalbant jau apie tai, kad su juo kiekvieną kartą pašalinate „Inuse“ skydelį. Gal manote, kad aš jį laikau, remdamasis savo interesais? Klystate. Tik ruošiu tekstą. O dėl kažkokios pagarbos – aš jos nereikalauju, tiesiog man gėda „muštis“ su žmogumi, kuriam trūksta bendro išprusimo arba, kaip anglai sako, bendros nuojautos, bendro supratimo (angl. common sense) apie kažką. Gal mokykloje nemokė?

Galų gale, bent jau apie bendrą orumą, laikyseną tokių situacijų metu turėjote girdėti. Na, žinote, kai vienas žmogus iš pagarbos sau nusileidžia kitam, nors jo nuomonė yra teisinga. Jūsų atveju, tai net nepritaikoma, nes esate neteisus. Ar šito irgi nežinote? O gal net nesuvokiate, jog esate neteisus? —Kellogg257 23:31, 2009 kovo 6 (EET)

Vikipedija yra viešas projektas, taigi jo turinį gali pildyti ir redaguoti visi norintieji ir bet kuriuo metu, tik jeigu jiems tai atrodo reikalinga bei naudinga. - Aš šitai taip pat visiems kartoju.
O visa kita atsakysiu paprastai, jūsų paties citata: "manyčiau". Bėda ta, kad jūsų visi argumentai išsakyti remiantis tik asmenine nuomone ir tuo, kad "jums atrodo, jog taip geriau". Apie straipsnio apipavidalinimą, lentelių išdėstymą ir visa kita nėra jokių taisyklių - viskas priklauso nuo to, kaip nuspręs striapsnio autorius. Aš padariau vienaip, todėl nemanau, kad jūsų manymas, esą daug ką reikia keisti, yra teisingas. Galų gale, netgi terminas "Featured character" nereiškia pagrindinio veikėjo. Gal neatidžiai serialą žiūrite? Pirmuose sezonuose tai dėl flashbacl'ų tai reiškė "pristatomą veikėją", t.y. veikėją, kuris pristatomas flashback'uose, bet nebūtinai yra tos serijos pagrindinis veikėjas. Dabartiniame sezone flashback'ai išnyksta, tai galbūt čia jau labiau tiktų ir pagrindinis.
Esmė tame, kad jūs tik norite prikišti nagus prie to, ką aš darau. Pats nė nesivarginote sukurti šio sąrašo, bet sukūrus kažkam kitam puolate jį redaguoti, kaip nusikalstantį kokiems įstatymams. Rašoma serijos premjera yra JAV data, tai kodėl tada jau netinka tikslinė auditorija, kuria ivisų pirma yra skirtas serialas? Tai jei jau pateikinėjam faktus, tai pateikim pilnus, o ne šiaip "kokie patiko". Beje, kam reikalingas toks ilgas terminas "premjera eteryje", jei ji kitur vykti nė negali, tad pakanka tik "premjera". ir t.t. ir pan. Arba kodėl spalvas pakeitėte? Suvienodinau stilių pagal atspalvius, tai ne, būtinai reikia savo trigrašį įkišti :)
Esmė tame, kad jūs eilinį sykį vaidinate teisėją, moralizuojat, pats tos moralės neturėdamas ir pamindamas kitų darbą. Na, tiesiog už tai ir tegaliu padėkoti.
Xgrayz čia nekiškit, dažnai diskusijos priklauso nuo asmeninių žmogaus būdo savybių. Todėl nuo tolesniu komentarų susilikysiu, kad nepasirodyčiau nekorektiškas.
Geriau eikite kurti naujų straipsnių, o ne perdirbinėti senų (OK, vienodo šablono pakeitimas yra sveikintinas dalykas, ten per neapdairumą panaikinau).
O pabaigai - atrodo manoji versija ir kitiem atrodo tinkama, tai gal aš ne taip ir karščiuojuosi, tiesiog kovojų už savo tiesą, kaip kovojate jūs už savąją? :) Pakantumo darbe :) – Andrius // 23:49, 2009 kovo 6 (EET)

O ar nepagalvojate, kad mano nuomonė gali būti teisinga? Aišku, dabar nepradėsime aiškintis, kas turi prigimtinę teisę... Ir tai toliau ;).

Prie esmės: dėl visų tų vertimų iš anglų kalbos nematau jokio reikalo ginčytis. Pavyzdžiui, dėl to pačio „Featured character“ – rašyti „Pristatomas veikėjas (-ai)“ netikslinga stilistiniu požiūriu; jeigu jūs turite mažiau literatūrinės patirties, gal nesiginčykite? Taigi reikia rasti tinkamą variantą, – tuo tarpu „Praeities (arba ateities) intarpų veikėjas (-ai)“ – kiek ilgokas pavadinimas, ar ne? Tuomet surandame bendriausią požymį – juk apie šį veikėją (-us) atitinkamame epizode kalbama daugiausiai, todėl darome išvadą, jog tai pagrindinis veikėjas. Kodėl gi taip ir neparašius lentelės eilutėje?

Na ką, jums reikia tokio mąstymo? Labai gaila, bet tikriausiai tam neturėsiu laiko. Jeigu jūs užimate tokį išsivystymo lygį, – ką aš begaliu pridurti? —Kellogg257 00:16, 2009 kovo 7 (EET)
Kuo toliau, tuo labiau stebinat ir juokinat. Yapč dėl termino "featured charakter" - nekaišiokit čia literatūrinės patirties, beje, jei net nežinot, kiek aš jos turiu. Apskritai, iš kur Vikipedijoje pas kelis naudotojus tokia savęs aukštinimo tendencija atsiranda? Maždaug "jei neturi/nežinai to ano, nelysl" ir tai sakoma nepažįstamam asmeniui, kuris tos patirties gali turėti daugiau, nei numano puolantysis. Grįžtant prie temos, "pagrindinis veikėjas" taipogi nėra teisingas, nes NE visuose epizoduose pristatomasis veikėjas yra pagrindinis. Galų gale, ši grafa iš viso yra susitarimo reikalas, nes oficialiai net neskelbemia apie tokius dalykus - apie tai galima daryti išvadą tik iš oficialių siužeto aprašymų ir pačio serialo. Taigi, kam iš viso ginčytis ne apie esmę?
Jeigu jūs užimate tokį išsivystymo lygį - pilkit pilkit žibalą į ugnį, panašu į "švelnius" įžeidinėjimus ir šmeižtą. Tai nėra toleruotina. – Andrius // 00:25, 2009 kovo 7 (EET)

Na, jei taip tiesą sakant... Ar Jums abiems kartais nesusidaro įspūdis, kad ginčijatės dėl visiškų niekų? Tiesa, iš retorikos tai būtų sunku pasakyti („chuliganizmas“? „esate neteisus“? „turėkit moralės“? „Reikia moralės normų turėti“? „Nustokite erzintis kaip mažas vaikas“? - viskas iš čia ir iš straipsnio istorijos)... Ir dėl to reikia pradėti ir eskaluoti redagavimo karą? --Martynas Patasius 23:51, 2009 kovo 6 (EET)

Na, aš tai manau, kad visas šitas reikalas turi daugiau beprasmybės, negu prasmės :) – Andrius // 23:53, 2009 kovo 6 (EET)
Na, aš tik stengiuosi Vikipedijos labui. O tai, kad Andrius.v sukūrė pastarąjį sąrašą, jam dar nesuteikia teisės iki gyvenimo galo atmetinėti visus nepatinkančius keitimus. —Kellogg257 00:03, 2009 kovo 7 (EET)
O aš stengiuosi dėl marsiečių, taip? :) Įdomi filosofija. Manau kiekvienas prisidedantis prie Vikipedijos stengiasi jos labui, o ne dėl kažko kito. – Andrius // 00:04, 2009 kovo 7 (EET)
Andriau, paprašysiu tiesiog nemaitinti trolių ir į Kellog išpuolius tiesiog neatsakinėti. Kadangi net keli įspėjamiemi blokavimai trumpam laikotarpiui nedavė jokių vaisių, užblokavau jį pusei metų. Jei ateity dar bandys krėsti cirkus, iškart kreipkis į kurį nors administratorių. --Nomad 00:27, 2009 kovo 7 (EET)