Solomon Kane

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
James Purefoy Solomon Kane vaidmenyje 2009 m. filme „Solomon Kane“

Solomon Kane – amerikiečių rašytojo Robert E. Howard sukurtas personažas, XVI–XVII a. puritonas, klajonantis po pasaulį ir kovojantis prieš blogį bet kokia jo išraiška. Solomonas rengiasi juodai, ginkluotas rapyra, dirku bei charakteringais dviem titnaginiais pistoletais. Solomon Kane nuotykiai daugiausia aprašyti žurnale „Weird Tales“ publikuotuose apsakymuose, kurių pirmasis išspausdintas 1928 m. ir vadinosi „Raudonieji šešėliai“ (angl. Red Shadows). Solomon Kane istorijos buvo garsiausias Howardo kūrinys iki 1934 m., kuomet dar didesnio pasisekimo sulaukė naujas jo personažas Konanas. Po Robert E. Howard mirties dar ilgą laiką apsakymus apie Solomon Kane kūrė kiti rašytojai. Kai kur jis būdavo pagrindinis, kitur antraplanis veikėjas.

1968 m. Solomon Kane apsakymų rinkinys pirmą kartą buvo išleistas kaip knyga. Ji vadinosi „Raudonieji šešėliai“, apsakymus knygai atrinko Howardo šeimos literatūros agentas Glenn Lord, išdėstydamas juos istorijų chronologine tvarka. Nuo tada apsakymų rinkiniai buvo leidžiami dar daug kartų. Vienas iš paskutiniųjų yra „Wildside Press“ 2004 m. pradėta leisti dešimties knygų seriją „The Weird Works of Robert E. Howard“, kurioje siekiama patalpinti visus Howardo kūrinius, anksčiau publikuotus žurnale „Weird Tales“.

Tarp 19701990 m. „Marvel Comics“ išleido kelis komiksus apie Solomon Kane. Nuo 2006 m. „Solomon Kane“ komiksus pradėjo leisti „Dark Horse Comics“ pagal sutartį su „Paradox Entertainment“, autorinių teisių savininkais.

2009 m. buvo išleistas bendras prancūzų, čekų ir britų filmas „Solomon Kane“, pasakojantis apie personažo priešistorę, kaip ir kodėl jis tapo aršiu kovotoju prieš blogį. Pagal filmo scenarijų vėliau savu ruožtu buvo išleista Ramsey Campbell rašyta knyga.

2007 m. „Pinnacle Entertainment Group“ išleido vaidmenų žaidimą „The Savage World of Solomon Kane“, paremtą Howardo kūryba. Taisyklių knygoje taip pat yra įvairių žymiausių apsakymų santraukos.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]