Smilkininis žandikaulio sąnarys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Smilkininis žandikaulio sąnarys (articulatio temporomandibularis) – simetriški sąnariai, jungiantys apatinį žandikaulį su smegenine kaukolės dalimi sudaro derintinį sąnarį, nes apatinis žandikaulis visada juda per abu sąnarius, nors ne visada vienodai.

Vystymasis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Maždaug 7-20 savaitę embriono laikotarpiu įvyksta pagrindiniai sąnario formavimosi etapai. 7-8 savaitę jau galima atpažinti pirmąją sąnario struktūrą – žandikaulinę duobę. Ji atsiranda kaip koncentruotas mezenchimos ląstelių darinys, virš tos vietos kur vėliau vystysis diskas ir kapsulė. 10-11 savaitę duobė pradeda kaulėti. Apie 10-12 savaitę vyksta viršutinio žandikaulio, skruostikaulio ir smilkinkaulio susijungimas. Kaulėjimo procesas vyksta nuosekliai: pirmiausia kaulėja apatinis žandikaulis, po jo seka viršutinis, vėliau skruostikaulis.

Kuomet embriono ilgis galva-pasturgalis pasiekia 83 mm, tuomet sąnario diskas įgauna aiškia abipus įgaubtą formą. Kai šis ilgis pasiekia 95 mm visas sąnario struktūras jau galima aiškiai atskirti vieną nuo kitos, o tolimesni pakitimai bus tik dydžio augimas.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apatinio žandikaulio – smilkinkaulio sąnarį sudaro šeši elementai:

  • Smilkinkaulio žandikaulinė duobė (fossa mandibularis)
  • Sąnarinis gumburėlis (tuberculum articulare)
  • Apatinio žandikaulio galva (caput mandibulae)
  • Sąnarinis diskas (discus articularis)
  • Sąnarinė kapsulė (capsula articularis)
  • Sąnariniai raiščiai (ligamentum articularis)

Smilkinkaulio žandikaulinės duobės vietoje kaulas labai plonas. Duobės priekyje yra sąnarinis gumburėlis. Sąnarinis gumburėlis – balno formos masyvus kaulinis velenėlis. Jis susiformuoja 6-7 metų vaikui. Pilną sąnarinį paviršių sudaro gumburėlio užpakalinė ir duobės priekinė pusės. Apatinio žandikaulio galva yra verpstės formos, jos priekinį paviršių dengia sąnarinė kremzlė. Tarp apatinio žandikaulio galvos ir žandikaulinės duobės yra sąnarinis diskas. Tai skaidulinio audinio plokštelė, kompensuojanti duobės ir galvos dydžių skirtumą (galvos sąnarinis paviršius yra 2-3 kartus mažesnis už sąnarinės duobės paviršių). Disko storis viduryje yra apie 1-2 mm, kraštuose – 3-4 mm. Sąnarinis diskas dalija sąnarį į du aukštus: viršutinį, kuriame vyksta disko slenkamieji judesiai sąnarinio gumburėlio paviršiumi, ir apatinį, kuriame vyksta sukamieji sąnario galvos judesiai. Sąnario komponentus gaubia laisva sąnarinė kapsulė. Ją sudaro išorinis fibrozinis ir vidinis endotelio sluoksniai. Kapsulę tvirtina trys raiščiai: šoninis, pleištinis žandikaulio ir ylinis žandikaulio. Pirmasis trukdo žandikauliui slinktis atgal, kiti – žemyn ir į priekį.

Sutrikimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Odontologai nurodo šiuos dažniausiai pasitaikančius žandikaulio sąnario sutrikimus:

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]