Skraidančios muselės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai reikia daugiau nuorodų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai įrašydami tinkamas išnašas ar nuorodas į patikimus šaltinius.
Imituotas skraidančių muselių vaizdas priešais žydrą dangų
Pavadinimas Skraidančios muselės
Lotyniškas pavadinimas Muscae volitantes
ICD10 43.9
ICD9 379.24
MedlinePlus 002085

Skraidančios muselės (lot. muscae volitantes; angl. floaters) – reiškinys, susijęs su įvairių, bent kokio mobilumo, skaidrumo, tankio, storio laipsnio, medžiagų kaupimusi akies stiklakūnyje. Jie gali atsirasti dar vaisiaus laikotarpyje, ar įvykus degeneraciniams pokyčiams tinklainėje ar stiklakūnyje.[1]

Reiškinys, kai matome „museles“, medicinoje vadinamas lot. Myodesopsia. Jis dažniausiai pasireiškia žiūrint į ryškų foną primerktomis akimis.

„Muselės“ gali būti įvairių formų: šešėliai, siūlai, taškai, raukšliukai – paprastai matomi viduriniame matymo lauke. Jei kas nors mato juos visada, paprastai daroma prielaida, kad tai yra organinių pluoštų liekanos, susidariusios embrionaliniame laikotarpyje.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Muselės“ yra akies stiklakūnyje, želė pavidalo medžiagoje, kuri užpildo akies obuolį. Jos seka akies judesius – juda inerciškai. „Muselės“ arti regėjimo lauko centro gali turėti sklaidomąjį poveikį bei sukelti psichologinį diskomfortą. Dažniausiai yra matomos ant šviesaus fono, pavyzdžiui, sniego, lubų, dangaus, taip pat kompiuterio monitoriaus fono. Ryškiomis dienomis „muselės“ matomos užsimerkus.

„Muselės“ matomos tik todėl, kad jos yra mobilios. Kraujagyslės taip pat yra tinklainėje ir per jas eina šviesa, tačiau jos nematomos, nes adaptacijos proceso metu smegenų matymo centras pašalina juos iš vaizdo.

„Muselės“ akyje nėra retas reiškinys ir daugumai žmonių nesukelia problemų. Tačiau kai kuriais atvejais yra naudojamas chirurginis pašalinimas, ypač kai pacientas jaučia stiprų diskomfortą.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Eye floaters. Mayoclinic.org. Nuoroda tikrinta 2023-02-27.