Skerdupis (Jiesia)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Skerdupis
Ilgis 4,5[1] km
Baseino plotas 3,6 km²
Ištakos Klebiškio miškas
Žiotys Jiesia
Šalys Lietuva

Skerdupis – upelis Prienų rajone, kairysis Jiesios intakas. Teka šiauriau Šilavoto miestelio, kryptis: iš vakarų į rytus. Ilgis – 4 km, žiotys – ties Kliokiškės kaimu (31,8 km nuo Jiesios žiočių).

VDU stovykla prie Skerdupio[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antrojo pasaulinio karo metais Skerdupio apylinkėse buvo organizuota Vytauto Didžiojo universiteto studentų ir dėstytojų talka malkoms ruošti. Poreikį apsirūpinti kuru paskelbė šios aukštosios mokyklos vadovybė, nepaisant Universiteto uždarymo 1943 m. kovo 17 d.

Nepabūgę galimų suėmimų ir okupacinės nacių valdžios persekiojimų talkininkai prie Skerdupio susirinko 1943 m. liepos 21 d. ir iki rugpjūčio 3 d. be jokio atlyginimo kirto mišką, ruošė rąstus. Keli šimtai studentų ir studenčių, vadovaujami profesorių, ne tiktai savo noru dirbo, bet ir prie laužo vakarodavo (laužavedys V.Bražėnas). Palapinių miestelyje rytais buvo keliama ir vakarais nuleidžiama Lietuvos Trispalvė, sekmadieniais stovyklautojai lankė pamaldas Šilavoto ir Veiverių bažnyčiose. Organizuotas bendras maitinimas, suteikti medicininę pagalbą buvo pasiruošęs gyd. Jonas Adomavičius. Talkos organizacinio štabo vadovu buvo paskirtas prof. Jonas Šimoliūnas, stovyklos komendantu – prof. Steponas Kolupaila.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. B. Gailiušis, J. Jablonskis, M. Kovalenkovienė. Lietuvos upės: Hidrografija ir nuotėkis. Kaunas: Lietuvos energetikos institutas, 2001.
  • Lietuvių enciklopedija 28 t.: Skara–Stoska, 13 psl.