Seros Koloradosas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Palydovinė Seros Koloradoso nuotrauka – šviesus telkinys viršuje – Los Barealesas, žemiau – Mari Menukas

Seros Koloradosas (isp. Cerros Colorados – „spalvingosios kalvos“) – hidroelekrinių ir užtvankų kompleksas Argentinoje, šiaurės Patagonijoje, Neukeno provicijoje, Neukeno upės žemupio slėnyje. Komplekso statybos pradėtos 1969 m., o užbaigtos ir inauguruotos 1980 m. Komplekso tvenkinių plotas 607 km², tūris 43,4 km³[1].

Kompleksą sudaro 4 užtvankos – Portesuelo Grandė, Loma de la Lata, Planisie Banderita ir El Čanjaras. Kaip tvenkiniai panaudotos dvi natūralios įdubos – Los Barealesas ir Mari Menukas. Portesuelo Grandės užtvanka didžiąją Neukeno upės vandens dalį nukreipia į Los Barealesą. Iš jo per Loma de Latos užtvanką vanduo patenka į Mari Menuko tvenkinį. Jo vandens lygis 69 m aukštesnis už upės. Planicie Banderita veikia hidroelektrinė su 243 MW galios turbinomis, pagaminanti 1512 GWh elektros per metus. 10 km žemiau įrengta nedidelė apsauginė El Čanjaro užtvanka.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Географический энциклопедический словарь, гл. редактор А. Ф. Трёшников. – Москва, Советская энциклопедия, 1983. // psl. 387
Komplekso schema