Semper Fidelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Semper Fidelis – tai Lenkijos tautos atminties instituto garbės apdovanojimas, teikiamas už lenkiškojo paveldo, esančio istoriniuose Lenkijos Respublikos rytų pakraščiuose, vadinamuosiuose Rytų kresuose (Kresy Wschodnie), globą.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Istoriniai pokyčiai, įvykę po Antrojo pasaulinio karo pabaigos, lėmė tai, kad už Lenkijos Respublikos ribų liko žemės, stipriai susijusios su Lenkijos istorija ir kultūra.

Lietuvos, Baltarusijos ir Ukrainos dabartinėse teritorijose liko paminklų, sakralinių bei ūkinių objektų, tampriai susijusių su Lenkijos ir lenkų istorija. Tose teritorijose iki šiol gyvena gausūs Polonijos (t. y. už Lenkijos ribų gyvenančių lenkų ir lenkų kilmės žmonių) atstovai, puoselėjantys lenkiškas tradicijas ir palaikantys ryšius su tėvyne. Veiklomis, susijusiomis su Antrosios Lenkijos Respublikos rytinių žemių istorijos įamžinimu, taip pat užsiima ir dabartinės Lenkijos teritorijoje veikiantys žmonės bei institucijos.[1]

Siekdamas įvertinti šių žmonių ir institucijos pastangas, 2019 metais Lenkijos tautos atminties institutas įsteigė „Semper Fidelis“ apdovanojimą, kuriuo pagerbiami žmonės, aktyviai įsitraukę į pakraščių paveldo išsaugojimo ir sklaidos veiklą. Įsteigdamas šį apdovanojimą, Tautos atminties institutas norėjo laureatams atsidėkoti už jų darbą ir ištikimybę Lenkijos Respublikos idealams.[2]

Apdovanojimą skiria Tautos atminties instituto prezidento vadovaujama Kapitula. Kiekvienoje laidoje apdovanojimas gali būti įteiktas penkiems asmenims ar institucijoms, apdovanojimas gali būti skiriamas ir po mirties. Tam tikrais atvejais skiriami papildomi apdovanojimai.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]