Sekretorius raštvedys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sekretorius raštvedys – valstybinės, visuomeninės ar privačios įstaigos, organizacijos ar įmonės administracinis ir kanceliarinis darbuotojas, sudarantis ir įforminantis įmonės ar įstaigos dokumentus.

Pareigos:

  • pagal dokumentų valdymo taisykles rengia ir tvarko institucijos dokumentus
  • peržiūri, rengia ir perskaito pašto korespondenciją
  • greitai ir tiksliai užrašo diktuojamą medžiagą
  • talkina vadovui organizuojant posėdžius, konferencijas, kitus institucijos renginius, juos protokoluoja
  • priima lankytojus, interesantus, svečius bei kt.

Sekretorius raštvedys nuolat bendrauja su įstaigos, įmonės vadovu, padalinių vadovais, darbuotojais, klientais bei interesantais, dirba kompiuteriu ir kita biuro technika (telefonu, faksu, kopijavimo aparatu). Sekretorius raštvedys gali tvarkyti priėmimo/atleidimo į darbą dokumentus, skaičiuoti darbo užmokestį. Jis privalo suprasti specialių profesijos sričių techninę kalbą (verslo, teisinės, medicinos) ir mokėti bendrauti nors viena užsienio kalba.

Dėl nuolatinio bendravimo su žmonėmis (klientais, vadovu) sekretoriaus raštvedžio darbas yra intensyvus.

Sėkmingą sekretoriaus raštvedžio darbą lemia puikūs bendravimo įgūdžiai (mokėjimas priimti lankytojus, palaikyti dalykinį pokalbį), organizaciniai gebėjimai, gebėjimas susikaupti. Sekretorius raštvedys turi sklandžiai ir taisyklingai kalbėti, būti ištvermingas. Šį darbą sunku sėkmingai dirbti lėtesnio mąstymo ir reakcijos, sutrikusios kalbos, regos ar klausos žmonėms.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]