Sauja dinamito

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sauja dinamito

PavadinimasGiù la testa
Kilmės šalis Italija
RežisieriusSergio Leone
Scenaristas (-ai)Sergio Leone
Luciano Vincenzoni
Sergio Donati
VaidinaJames Coburn
Metai1971
Žanrasvesternas
Trukmė157 min.
Kalbaitalų ir ispanų
IMDb įrašas

Sauja dinamito (it. Giù la testa , angl. A Fistfull of Dynamite) – 1971 m. epinis vesternas. Paskutinis režisieriaus Sergio Leone sukurtas vesternas, kuriame pagrindinį vaidmenį atliko JAV aktorius James Coburn. Režisierius už šią juostą 1972 m. laimėjo „David di Donatello“ apdovanojimą, tačiau pats filmas dažnai yra nepelnytai pamirštamas greta kitų Leone darbų. Interneto svetainė Rotten Tomatoes juostą įvertino 90 % teigiamų atsiliepimų.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filmo veiksmas vyksta Meksikos revoliucijos fone. Chuanas Miranda, kartu su savo šeima plėšiantis diližansus, vieno apiplėšimo metu sutinka airį revoliucionierių Melorį, pabėgusį iš savo šalies nuo anglų persekiojimo. Nuolatos linksmas Miranda, sužavėtas Melorio sugebėjimais naudotis dinamitu, nutaria apgaule šį įvilioti į banko apiplėšimą, tačiau šis jį pergudrauja: Miranda pats padeda šiam išlaisvinti politinius kalinius ir tampa revoliucijos didvyriu. Netrukus nerūpestingas gyvenimas baigiasi ir jie įsivelia į tikrą kovos dėl Meksikos nepriklausomybės įkarštį.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • James Coburn – Džonas Meloris
  • Rod Steiger – Chuanas Miranda
  • Romolo Valli – daktaras Vilega
  • Maria Monti – Adelita
  • David Warbeck – Nolanas

Melorio vaidmeniui pradžioje buvo numatytas aktorius Jason Robards, tačiau kino studija nusprendė, kad reikalinga didesnė žvaigždė. Kandidatais taip pat buvo įvardyti Clint Eastwood bei Džeimso Bondo vaidmens atlikėjas George Lazenby.

Mirandos vaidmuo buvo sukurtas specialiai Eli Wallach. Pastarasis tuo metu rengėsi filmuotis kitame filme, tačiau Leone jį įkalbėjo atsisakyti numatyto projekto. Vis dėlto kino studijos atstovai nejautė simpatijų Wallachui ir vaidmenį atidavė Rod Steiger.

Nolano vaidmeniui buvo svarstoma tuo metu jauno aktoriaus Malcolm McDowell kandidatūra.

Seka[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmas „Sauja dinamito“ yra režisieriaus Sergio Leone epinės trilogijos, kurią taip pat sudaro „Kartą Laukiniuose Vakaruose“ (1968 m.) ir „Kartą Amerikoje“ (1984 m.), dalis.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The film with three names – in praise of Sergio Leone's neglected spaghetti western“. British Film Institute. 2018-04-24. Suarchyvuota iš originalo 2019-06-02. Nuoroda tikrinta 2019-06-02.