Saduto

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

„Saduto“ – vienintelis Londono lietuvių folkloro ansamblis, veikiantis nuo 2005 metų. Tikslas – Didžiosios Britanijos lietuvių tarpe išlaikyti tautos kultūrą ir papročius. Ansamblio vadovai Ligita ir Kostas Malinauskai.


Įkūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2005-ųjų metų kovo mėnesį, suburti pirmo Didžiosios Britanijos Lietuvių Sąjungos (DBLS Archyvuota kopija 2010-01-11 iš Wayback Machine projekto.) skyriaus pirmininkės Onos Dobrovolskienės, pirmą kartą būsimo kolektyvo nariai susirinko padainuoti Londono Šv. Kazimiero bažnyčios svetainėje. Taip gimė mintis burtis į folklorinį ansamblį.

Pirmasis kolektyvo pasirodymas įvyko Sekminių šventėje Didžiosios Britanijos Lietuvių Sodyboje Archyvuota kopija 2008-11-20 iš Wayback Machine projekto.. 2005-aisiais po vasaros atostogų vėl susirinkus į repeticiją, buvo nutarta pasivadinti Didžiosios Britanijos Lietuvių bendruomenės folkloriniu ansambliu „Saduto“.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kolektyvą sudaro 25 Londone gyvenantys lietuviai atvykę iš įvairių Lietuvos vietų. Ansamblio nariai dainuoja ir groja lietuvių liaudies instrumentais. Pastaroji veikla pagal liaudies papročius palikta vyrams. Kolektyvo narės – moterys atsakingos už liaudies dainas, be to, jos taip pat pritaria įvairiais mažesniais, ritmą palaikančiais instrumentais.

Ansamblis atlieka įvairių Lietuvos regionų etnografinius kūrinius to krašto tarme, kad jie išliktų tokie, kokie buvo užrašyti ir išsaugoti senesnių kartų. Atsisakoma stilizuoto, pagal madą sukurto kostiumo. Ansamblis renkasi artimą liaudiškam, XIX a. dėvėtam, valstiečių išeiginį rūbą atkartojančiam apdarui, atspindinčiam įvairius regionus.

"Saduto" kolektyvas koncertuoja lietuvių Sodyboje Londone, bendruomenės rengiamuose valstybinių švenčių minėjimuose. Ansamblis taip pat dalyvauja moksleivių šventėse, ruošia vakarones, talkina ambasados renginiuose. Kolektyvas kviečiamas koncertuoti į Lietuvą ir į Didžiosios Britanojos miestus.

Šaltinis: Didžiosios Britanijos Lietuvių Sąjunga