SMSQ/E

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
SMSQ/E

Kūrėjas Tony Tebby, Wolfgang Lenerz, Marcel Kilgus ir kiti savanoriai
OS šeima Sinclair QDOS
Kodo modelis Laisvoji programinė įranga
Paskutinė versija 3.40 / 2024 m. kovo 4 d.[1]
Branduolio tipas
Licencija BSD licencija
Svetainė www.wlenerz.com/smsqe/

SMSQ/ETony Tebby sukurta su Sinclair QDOS suderinama operacinė sistema. Sistemos kūrėjas buvo ir originalios QDOS sistemos projektuotojas[2]. Nuo 2013 m. SMSQ/E kodas yra prieinamas pagal BSD licenciją ir susideda iš apytiksliai 2000 68k asemblerio kalbos kodo failų, kuriuose yra apie 222 000 tūkstančiai kodo eilučių.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradinė operacinės sistemos versija vadinosi SMSQ ir buvo pritaikyta „Miracle Systems“ kompanijos gamintai QXL praplėtimo plokštei (Sinclair QL aparatinę įrangą emuliuojanti praplėtimo plokštė, galėjusi veikti standartiniuose su IBM PC suderinamuose kompiuteriuose). Ji buvo paremta taip pat autoriaus sukurta SMS2 operacine sistema, bet pridėjo QDOS operacinės sistemos suderinamumą. Vėliau sistema buvo praplėsta ir pervadinta į SMSQ/E, iš pradžių pritaikius ją Atari ST kompiuteriui, po to ir įvairioms kitoms su QL suderinamoms platformoms ir emuliatoriams.

1995 m. SMSQ/E kodą įsigijo vokietis Marcel Kilgus ir adaptavo sistemą savo QL programinės įrangos emuliatoriui – QPC, veikiančiam Microsoft Windows ir Apple macOS operacinėse sistemose. Nuo tada jam nebereikėjo emuliuoti jokios specifinės QL aparatinės įrangos, vietoje to jis parašė specialiai pritaikytas įrenginių tvarkykles, kas pagerino integraciją ir emuliavimo greitį.

2.94 versija pirmą kartą peržengė 8 spalvų ribą ir pristatė naują GD2 (Graphic Device Interface Version 2) 16 bitų spalvų grafinę posistemę, suderinamą su QL kompiuteriu.

Iki 2.99 versijos sistema buvo tobulinama tik Tony Tebby ir Marcel Kilgus. 2002 m. Tebby išleido sistemos kodą (neturintį QPC emuliatoriaus dalies) pagal licenciją, kuri neatitiko „Open Source Initiative“ organizacijos išleisto atviro kodo apibrėžimo. Po šito žingsnio Tony Tebby paliko QL sceną, tačiau sistema yra toliau tobulinama savanorių. 2013 m. pradžioje sistemos kodas buvo perleistas pagal atviro kodo BSD licenciją.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Operacinė sistema susideda iš su QDOS suderinamo SMS branduolio, pilnai perrašyto SuperBASIC interpretatoriaus (SBasic), kuris palaiko visą rinkinį SuperBASIC procedūrų ir funkcijų, ir praplėsto tvarkyklių rinkinio. Sistema taip pat integravo daug praplėtimų, kurie anksčiau buvo prieinami tik kaip atskira programinė įranga, tokių kaip Toolkit II (svarbus SuperBASIC priedas), Pointer Environment (QL pelės žymeklio ir langų valdymo sistema) ir Hotkey System 2 (sparčiųjų klavišų rinkinys)[3].

Reikalavimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

SMSQ/E nepasileidžia nemodifikuotoje Sinclair QL aparatinėje įrangoje, tačiau ji palaiko pažangesnes QL ar su QL suderinamas platformas - Miracle Systems (Super)GoldCard praplėtimo plokštes QL kompiuteriui, QXL aparatinės emuliacijos ISA praplėtimo plokštę, Peterio Grafo sukonstruotas Q40(i)/Q60 ir Q68 motinines plokštes, Qubbesoft Aurora motininę plokštę ir Atari ST kompiuterį[4]. Taip pat ji veikia įvairiuose QL emuliatoriuose (QPC, SMSQmulator, Q-emuLator). 16 bitų spalvos palaikomos QXL, Q40(i)/Q60/Q68 ir emuliatoriais, 8 bitų visų platformų, išskyrus Gold/Super (Super)GoldCard praplėtimo plokštes (be Aurora) ir Atari ST kompiuterį. Priklausomai nuo platformos, palaikoma iki 1024x768 rezoliucija. Išlaikomas aukštas, bet ne pilnas suderinamumo lygis su Sinclair QL programine įranga.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „[Ql-Users] SMSQ/E 3.40 (only for Qimsi users)“.
  2. „The Quantum Leap - to where?“.
  3. „Pointer Environment & Toolkit 2“. Suarchyvuotas originalas 2019-10-24. Nuoroda tikrinta 2019-10-24.
  4. SMSQ/E manual Archyvuota kopija 2020-02-21 iš Wayback Machine projekto.