S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Kūrėjas GSC Game World
Leidėjas THQ, GSC World Publishing
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data 2007 m. kovo 20 d.
Žanras (-ai) Pirmojo asmens šaudyklė
Režimas Vieno žaidėjo, daugelio žaidėjų
Reitingai ESRB: M
OFLC: MA 15+
PEGI: 16+
Platforma Windows
Versija {{{versija}}}
Variklis X-Ray Engine
Reikalavimai Windows XP SP2 / 2000 SP4, Intel Pentium 4 2000 MHz / AMD Athlon XP 2000+, 512 MB RAM, 10 GB kietajame diske, DirectX 8.1, 128 MB vaizdo plokštė nVidia GeForce 3 / ATI Radeon 9200, DirectX 9
Platinimas DVD
Licencija
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Oficiali svetainė

S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl – postapokaliptinė pirmojo asmens šaudyklė su išlikimo siaubo elementais, skirta Microsoft Windows. Žaidimą sukūrė ukrainiečių studija „GSC Game World“, o po ilgai nusitęsusio kūrimo laikotarpio 2007 m. išleido „THQ“.

Apžvalga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo veiksmas vyksta alternatyviame pasaulyje, kur įvyksta antra daug didesnė Černobylio katastrofa, pakeitusi teritoriją aplink Černobylio AE. Pakeistoji teritorija vadinama „Zona“. Žaidimas pasižymi nelinijine istorija, yra pagrindinių užduočių linija ir papildomos, tačiau neprivalomos užduotys. Veikėjas gali laisvai tyrinėti visą aplinkinį žaidimo pasaulį, naujos teritorijos atsiveria vykdant pagrindinių užduočių liniją.

Žaidimo veikėjas − stalkeris, pavadintas „Pažymėtuoju“ (angl. Marked One). Stalkeriai − nelegalūs „Zonos“ tyrinėtojai, ieškantys artefaktų bei vykdantys įvairias užduotis. „Zoną“ tyrinėja ne tik stalkeriai, bet ir kariškiai. Stalkeriai yra sukūrę grupuotes, kurios kontroliuoja užimtas teritorijas, kovoja tarpusavyje bei su kitais „Zonos“ veikėjais. „Zona“ − ypatingai pavojinga vieta, kurioje gausu mutantų, anomalijų, radiacijos.

Koncepcija ir kai kurie terminai yra pasiskolinti iš žinomos Arkadijaus ir Boriso Strugackių apysakos „Piknikas šalikelėje“. Pavadinimas yra paimtas iš pagal šią apysaką pastatyto A. Tarkovskio filmo „Stalkeris“.

Dirbtinis intelektas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

X-ray žaidimo variklis naudoja GSC Gameworld Alife DI variklį. Alife žaidime palaiko daugiau nei 1 tūkstantį veikėjų (NPC), „Zonos“ gyventojų. Jie vystosi ir veikia nepriklausomai nuo žaidėjo veiksmų. NPC gyvena pilną gyvenimą (vykdo užduotis, ilsisi, maitinasi, miega, kaunasi ir miršta), panašus ciklas taikomas ir įvairiems žaidimo monstrams (medžioja, puola stalkerius ir kitus monstrus, ėda, miega). Monstrai ir NPC migruoja didelėmis grupėmis. Aplinkoje automatiškai generuojamos įvairios užduotys. Pvz., išgelbėti stalkerį, sunaikinti monstrų irštvą ir pan. NPC keliauja po „Zoną“ atsižvelgdami į aplinką.

Žaidime galima taikyti įvairias taktikas: tiesioginio puolimo, sėlinimo ar šaudymo iš toliau su snaiperiniu šautuvu.

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2007 m. geriausia žaidimo atmosfera (GameSpot apdovanojimas).[1]

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]