Rocket Man

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Rocket Man“
Elton John singlas
iš albumo Honky Château
Išleistas1972 m. kovo 3 d.
Formatas7"
Žanrassoft rokas
Trukmė4:41
Įrašų kompanijaUni (JAV)
DJM (JK)
ProdiuserisGus Dudgeon

„Rocket Man (I Think It's Going to Be a Long, Long Time)“ – daina, kurią parašė Eltonas Džonas ir jo kolega, dainų tekstų autorius Bernis Taupinas. Daina pasirodė Eltono 1972 m. albume „Honky Château“ ir tapo hitu, užėmusiu 2-ą vietą Jungtinėje Karalystėje ir 6-tą JAV. Ši daina yra pastoviai atliekama Eltono koncertuose.

2018 m. spalio 5 d. daina tapo auksine Anglijoje, po to kai ši daina internete buvo parsiųsta daugiau kaip 400 000 kartų. JAV ji tapo keliskart platinine. „Rolling Stone“ žurnalas šiai dainai skyrė 245-tą vietą visų laikų geriausių 500 dainų sąraše. 2017 m. buvo išleistas ir oficialus muzikinis video klipas YouTube platformoje.

Reikšmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daina buvo įkvėpta „The Rocket Man“ trumpos istorijos, pasirodžiusios žurnale „The Illustrated Man“, taip pat David Bowie dainos „Space Oddity“, išleistos 1969 m. (įdomu tai, kad abi dainas prodiusavo Gus Dudgeon), nors Elizabeth Rosenthal knygoje „His Song: The Musical Journey of Elton John“ teigiama, kad dainos idėja kilo po to kai tekstų autorius Bernie Taupinas stebėjo skriejančias žvaigždes (arba lekiantį lėktuvą).

Joje dainuojama apie astronauto jausmus, kuriam tenka palikti savo šeimą, kad atliktų jam pavestą darbą. Bernie dainai parašo tokius žodžius: "She packed my bags last night, pre-flight. Zero hour: 9 a.m. And I'm gonna be high as a kite by then.", kadangi į kosmonautus nebėra žiūrima kaip į herojus, verčiau kaip į kasdienę pareigą atliekančius darbuotojus. Tai baladė, atliekama pianinu, atmosferą išryškinančiu sintezatoriumi bei slaidine gitara.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]