Ritininis stalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Tipiškas ritininis stalas

Ritininis stalas (angl. rolltop desk) – XIX a. stalų tipas, atsiradęs keičiant pjedestalinį stalą – ant stalo viršaus tolimojo krašto uždėtas antstatas su lentynėlėmis, stalčiukais, skyreliais. Panašius antstatus turi bureau à gradin ir Carlton House stalas. Ritininio stalo šonuose yra borteliai, dviem bangelėmis kylantys nuo priekinio stalo krašto iki užpakalinio. Skirtingai nei bureau à gradin ir Carlton House stalas ritininis stalas turi cilindro ketvirčio pavidalu išlenktą gaubtą iš siaurų lentelių. Gaubtas slysta ar rieda borteliuose padarytuose grioveliuose. Šiuo požiūriu ritininis stalas funkcijomis ir sandara panašus į XVIII a. cilindrinį stalą. Uždaromą antstatą turi ir tambūrinis stalas, kurio antstato priekis uždaromas horizontaliai stumdomomis širmomis iš vertikalių lentelių.

Ritininiai stalai, skirtingai negu cilindriniai, nesunkiai gali būti gaminama didelėmis serijomis, kadangi taisyklingai išlenktą gaubtą iš medinių lentjuosčių pagaminti nesunku. Tuo tarpu cilindrinio stalo išlenktąjį gaubtą pagaminti iš vientiso medienos gabalo žymiai sunkiau, be to, toks gaubtas einant laikui, nuo drėgmės ir kitų veiksnių gali išsikraipyti ir nustoti slankiotis. Ritininio stalo gaubto lentelės paprastai sujungiamos tvirtinant prie audeklinio ar odinio pagrindo.

Ritininiai stalai XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje buvo vienas dažniausių stalų tipų mažuose ir vidutiniuose biuruose ir kontorose. Šiuos stalus ėmė vis rečiau vartoti atsiradus plieniniams stalams, taip pat atsirandant vis daugiau dalykinės korespondencijos ir kitų dokumentų, kurie padarė šių stalų antstato stalčiukus ir lentynėles pasenusiais. Laiškų būdavo pernelyg daug, kad darbuotojai vargtų juos lankstydami ir dėliodami į mažas lentynėles. O stalčiukų traukymas ir reikalingų daiktų ieškojimas ėmė atimti per daug laiko.

Ritininių stalų buvo pagaminta labai daug ir įvairios kokybės, todėl šie stalai yra populiari prekė senų baldų rinkoje. Jie paprastai brangiai kainuoja, jei pagaminti iš brangios medienos. Šiuos stalus taip pat naudoja dailininkai dekoratoriai teatruose ir kine, kai reikia atkurti XIX a. pabaigos ar XX a. pradžios įstaigų interjerą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Baumert, Kenneth. "Building a rolltop desk: Interlocking slats form an all-wood tambour. " Fine Woodworking. Volume 79. December 1989. pp. 48-53.
  • Gloag, John. A Complete Dictionary of Furniture. Woodstock, N.Y. : Overlook Press, 1991.