Ratilinis kontaktinis lęšis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ratilinis kontaktinis lęšis (angl. circle contact lens), rainelės didinimo kontaktinis lęšis (angl. big eye contact lens ) – kosmetinis kontaktinis lęšis, kurio pagrindinė paskirtis sudaryti vaizdą, kad akies rainelė yra didesnė. Tokie kontaktiniai lęšiai madingi Pietų Korėjoje, Japonijoje, Taivane, Kinijoje. Rinkoje jie pasirodė apie 2004 m.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ratiliniai lęšiai vizualiai padidina akių rainelių skersmenį, suteikia norimą spalvą ir faktūrą.

JAV pardavinėjamų įprastinių kontaktinių lęšių vidutinis skersmuo yra 14–16 mm. Ratilinių kontaktinių lęšių skersmuo panašus, nebūna didesnis kaip 15 mm, kadangi nuolat dėvimi didesnio skersmens lęšiai kenktų akims. Kartais aprašant tokių lęšių skersmenį nurodomas 16 ar 18 mm, tačiau tai tik ratilinio lęšio vizualinio efekto įvertinimas.[1]

Ratiliniai lęšiai nuo paprastų rainelių spalvą keičiančių kontaktinių lęšių skiriasi tuo, kad spalvota yra ne tik rainelę dengianti dalis, bet gerokai platesnis žiedas. Taip sudaromas vaizdas, kad rainelė yra didesnė, o kartu atrodo, kad didesnė visa akis.[2]
Centrinė ratilinio lęšio dalis yra permatoma ir bespalvė, kad lęšius dėvinčiojo rega liktų aiški.

Pirmieji ratiliniai lęšiai, kuriais buvo pradėta prekiauti, buvo metiniai. Jų madai paplitus dabar gaminami viendieniai, dvisavaitiniai, mėnesiniai ratiliniai lęšiai.[3]

Populiarumas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ratiliniai lęšiai yra populiarūs paauglių ir jaunimo tarpe. Šiuos lęšius naudoja kaip madingus aksesuarus, o ne kaip medicinos įtaisus. Pvz., Honkonge tokius lęšius dėvi daug jaunų moterų modelių kaip madingumo žymę. Azijoje ratilinius lęšius pardavinėja net kai kuriose parduotuvėse. Juos galima pirkti be receptų (0,00 dioptrijų, kitaip plano) arba su receptais (karti koreguoja regos aštrumą).[2] Vakarų pasaulyje prekybos ratiliniais lęšiais legalumas priklauso nuo vietos įstatymų. Pvz., JAV šie lęšiai oficialiai laikomi medicinos įtaisais, juos pardavinėti be receptų nelegalu.[4]

Pavojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

JAV ne kartą buvo iškilęs šių lęšių saugos klausimas.[5] Kai kurios kompanijos prekiauja ratiliniais lęšiais, kurių saugumo nepatvirtino sveikatos priežiūros institucijos.

Daug ratilinių lęšių gaminami Korėjoje, kur jų kokybę prižiūri Korėjos Maisto ir vaistų administracija (angl. Korean Food and Drug Administration; KFDA).

Manoma, kad vienas svarbesnių ratilinių lęšių keliamų pavojų yra ragenos neovaskuliarizacija.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „The Official Circle Lens Thread“. Gaia Online. {{cite news}}: Cite has empty unknown parameter: |1= (pagalba)
  2. 2,0 2,1 „Blinded by an Urge for Beauty“. Xinhua News. 2010-07-14. Nuoroda tikrinta 2010-07-17.
  3. Why Choose Big Eye Contact Lenses Over Regular Colored Contacts? Archyvuota kopija 2013-12-13 iš Wayback Machine projekto.
  4. „What Big Eyes You Have, Dear, but Are Those Contacts Risky?“. The New York Times. 2010-07-03. Nuoroda tikrinta 2011-07-21.
  5. „Lady Gaga's Dangerous Trend“. CBS News. 2010-07-06. Suarchyvuotas originalas 2010-07-08. Nuoroda tikrinta 2010-07-06.