Rastafarizmas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Rastafari)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Hailė Selasė I

Rastafari – kultūrinis judėjimas, kurio nariai tiki, kad paskutinis Etiopijos imperatorius Hailė (Galia) Selasijė (Trejybės) I yra Jah (sutrumpinta Jahvės vardo forma) įsikūnijimas, Trejybės dalis. Rastafari žodis reiškia Ras (kunigaikštis) Tafari (To, kurio bijoma) Makonnen (Didikas, Teisėjas) – Haile Selassie I vardas prieš karūnaciją.

Judėjimas kilo Jamaikoje tarp priespaudoje ir skurde esančių darbininkų ir valstiečių XX a. ketvirtojo dešimtmečio pradžioje ir rėmėsi Biblijos interpretacijomis, kurios sietos su tuo, kad Etiopija buvo vienintelė nepriklausoma Afrikos Valstybė, o Etiopijos Imperatoriaus karūnacijoje 1930 m. lapkričio 2 d. Etiopijos monarchija pagal Šventą Etiopijos Tewahedo Krikščionišką Raštą „Kebre Negast“ yra kilusi iš Izraelio karaliaus Saliamono ir Šebos karalienės sąjungos, o pirmasis imperatorius Menelikas I yra karaliaus Saliamono palikuonis. Taip pat pirmieji rastafariai žvelgė į Bibliją ir joje rado tokias citatas: Am 9:7 „Argi jūs nesate kaip etiopai man, Izraelio tauta? – tai VIEŠPATIES žodis. Taip pat Psalmyno 68:32 "Didikai atvyks iš Egipto, Etiopija tuoj bėgs pas Dievą ištiestomis rankomis. "

Rastafari plitimui įtakos turėjo juodaodžių socialiniai ir politiniai siekiai ir tuometinio politinio veikėjo Marcus Garvey idėjos. Jo politinės ir socialinės vizijos davė juodaodžiams idėją repatrijuoti į Afriką ir ten atsikratyti vakaruose juos slėgusios kolonialistinės ir rasistinės priespaudos. Judėjimui dvasines idėjas suteikė biblinė Etiopija, kurios Karalius buvęs pateptas pagal tas pačias tradicijas kaip ir Izraelio karalius Dovydas bei kiti karaliai. Taip pat prieš Etiopijos Karalių vardą tradiciškai rašoma frazė „Judo giminės Liūtas nugalėjo“. Šie žodžiai paimti iš Biblijos: Apreiškimo Jonui 5:5 Tuomet vienas vyresnysis man tarė: „Neverk! Štai nugalėjo liūtas iš Judo giminės, Dovydo atžala. Jis atvers knygą ir nuplėš septynis jos antspaudus“. Taip pat Ras Tafaris tapdamas Imperatoriumi Hailė Selasė I gavo titulus „Nugalintis Liūtas Dievo Išrinktasis Etiopijos Karalių Karalius Pasaulio Šviesa“, be šių titulų jis iš Rytų Ortodoksų Bažnyčių patriarchų gavo „Tikėjimo Gynėjo“ titulą ir „Modernios Afrikos Tėvo“ titulą už savo darbą Afrikos valstybėms padedant nusimesti juos slėgusį kolonializmo jungą ir Afrikos Vienybės Organizacijos įkūrimą ir ilgametį darbą joje.

Tikėjimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rastafariai tiki, kad Etiopija yra Sionas, nes pagal Kebre Negast Dievo Sandoros skrynia dėl Izraelio neištikimybės buvo iš jų atimta ir atiduota Etiopijai. Jėzus Kristus buvo juodaodis, o tam patvirtinti rastafariai pasitelkia Bibliją: Dan 7:9 „Man bežiūrint, sostai buvo pastatyti, ir Amžinasis atsisėdo savo soste. Jo apdaras buvo baltas kaip sniegas, o jo galvos plaukai tarsi gryna vilna; jo sostas buvo ugnies liepsnos, o sosto ratai plieskianti ugnis“. Juodaodžių plaukų tekstūra esanti tokia pati kaip vilnos. Rastafariai tiki, kad juodaodžiai, kurie nuo 1492 metų iki 1892 metų (Hailė Selasė I gimimo metų) buvo ištremti 400 metų į Vakarus vergauti ir kęsti kentėjimus Amerikos žemyne, yra hebrajai, kurių patriarchui Abraomui Dievas pažadėjo: Pradžios Knygos 15:13 Tuomet VIEŠPATS tarė Abramui: „Tu turi žinoti, kad tavo palikuonys bus ateiviai ne savo krašte. Ten jie bus pavergti ir kentės priespaudą per keturis šimtus metų. " Rastafariai, nepaisant Biblijos pripažinimo, nėra visada laikomi krikščioniška sekta.

Apeigos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rastafariai atlieka ritualinių širdies ritmo Nyabinghi bugnų ceremoniją. Vieni rastafariai vaikšto į Etiopijos Tewahedo Bažnyčią, kurios galva Etiopijos Imperijos laikais buvo Hailė Selasė I, o anot rastafarių, jis vis dar tebėra jos galva, kiti į ją nevaikšto, nes rastafariai tiki, kad kiekvieno tikinčio širdyje yra Dievas ir kūnas priklausydamas Kristaus (Pateptojo) kūnui yra Bažnyčia ir bažnyčios būna žmonių korupcijos aukos. Apeigų metu naudojama marihuana, kuri rastafari leksikoje vadinama „herb“ (žole). Daugelis žmonių mano, jog rastafariai naudoja marihuaną norėdami apsisvaiginti, tačiau iš tiesų tai naudojama siekiant atsipalaiduoti ir aiškesnio mąstymo lygiui, intymesnio santykio su Dievu išgyvenimui pasiekti, medituoti. Rastafariams žolės naudojimas yra tam tikras sakramentas, apvalantis kūną ir dvasią. Jų įsitikinimu, nieko nuostabaus, jog ši substancija yra nelegali – žolė atveria akis, parodo tikrąją tiesą, ko babilono sistema nenori, todėl žolę ir draudžia. Rastafariai teigia, kad babilonas draudžia žolę dėl neadekvačių priežasčių nepaisydami Biblijos Pradžios Knygos 1:29 Dievas tarė: „Štai aš jums daviau visus, visoje žemėje sėklą teikiančius augalus ir visus medžius, kurie veda vaisius su sėklomis; jie bus jums maistas. "

Paplitimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ras Tafar I judėjimas yra paplitęs visame pasaulyje. Dabartinė karta bando centralizuotis ir susivienyti, bet judėjime kaip ir daugumoje tikėjimų dėl žmonių nuomonių skirtumų yra schizmų, tačiau nepaisant to, rastafariai, priklausantys skirtingoms RasTafari tikėjimo šakoms – Nyabinghi, Bobo Shanti, Twelve Tribes of Israel ir Etiopijos ortodoksinė tevahedo bažnyčiai, yra vieningi ir palaiko vienybę.

Vienas žymiausių rastafarių kultūros platintojų buvo žymus regio muzikos atlikėjas Bob Marley.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]