Profesorius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Profesorė)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Profesorius – aukštosios mokyklos dėstytojas, turintis aukščiausią pedagoginį laipsnį. Šis terminas kilo iš lotyniško žodžio professor, reiškiančio, kad žmogus yra patyręs kurioje nors meno ar mokslo srityje ir yra aukščiausio lygio mokytojas. Žodžio vartojimas skiriasi priklausomai nuo kalbos bei kultūrinių tradicijų. Jis gali reikšti aukščiausią akademinį laipsnį arba aukštojoje mokykloje užimamas pareigas.

Lietuvoje profesorius yra pedagoginis laipsnis. Pedagoginių laipsnių hierarchijoje jis yra aukštesnis už lektoriaus bei docento pedagoginius laipsnius.

Kai kuriose anglakalbėse šalyse profesoriaus vardas pažymi užimamas pareigas bei vadovavimą moksliniam skyriui. Taip yra Jungtinėje Karalystėje ir Australijoje. O kitose šalyse, pavyzdžiui, JAV, Brazilijoje, Kanadoje ar Honkonge kreipinys profesoriau vartojamas kaip mandagumo forma, kreipiantis į bet kurį universitete ar koledže dirbantį dėstytoją ar mokslininką, nepriklausomai nuo jo užimamų pareigų. Dalyje Europos šalių, pavyzdžiui, Austrijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Lenkijoje bei Italijoje šis terminas vartojamas kaip pagarbos ženklas kreipiantis į visus antrosios išsilavinimo pakopos mokytojus.

Apibendrinant, profesoriumi gali būti šiomis veiklomis besiverčiantys specialistai:

Balansas tarp šių penkių klasikinių veiklų ir profesoriaus statusas priklauso nuo institucijos, kurioje jis dirba, šalies bei laikmečio. Pavyzdžiui, profesoriai JAV tyrimo kryptimi orientuotuose universitetuose bei beveik visuose Europos universitetuose yra skatinami, atsižvelgiant į jų mokslinius pasiekimus bei dalyvavimą įvairiuose projektuose.