Press ralis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Press ralis (arba Žurnalistų ralis) – kasmetinis pirmąjį birželio savaitgalį rengiamas ralis, kurio vairuotojas privalo būti žurnalistas. Pirmasis ralis pavadinimu „Lietuva“ surengtas 1996-aisiais Lietuvos žurnalistų autoklubo iniciatyva. Varžytis Lietuvos trasose taip pat kviečiami žurnalistai iš užsienio šalių. „Press ralyje“ tradiciškai dalyvauja Lenkijos, Latvijos, Estijos, Ukrainos bei Rusijos žurnalistai, todėl dažnai renginys vadinamas tarptautiniu.

2016 m. ralis vyko trasoje, nusidriekusioje per visas tris Baltijos šalisLietuvą, Latviją ir Estiją. Dalyvavo apie 50 ekipažų. Iš viso trasa driekėsi 500 km, iš jų apie 50 km – greičio ruožai.

Varžomasi keliose įskaitose – žurnalistų ir svečių VIP. Žurnalistų įskaita dar skirstoma į klasės pagal automobilio benzininio variklio darbo tūrį: iki 1,6 litro, iki 2,0 litrų ir daugiau nei 2,0 litrai (kompresoriniams varikliams taikomas koeficientas). Taip pat vedama dyzelinių, ekologinių, moterų ekipažų ir komandinė įskaita.

1998 metų birželio pradžioje į tarptautinį žurnalistų ralį „Lietuva 1998“ atvyko pasaulinio lygio automobilių sporto žvaigždė, daugkartinis pasaulio automobilių ralio čempionas suomis Tomis Makinenas. Pasaulio žvaigždės vizitu rūpinosi generalinis žurnalistų ralio „Lietuva 1998“ rėmėjas – bendrovė „Rovaltra“, į Lietuvą tiekianti suomiškus „Valtra“ traktorius, kurių gamintojai rėmė suomių ralio meistrą. T. Makinenas apdovanojo lenktynių nugalėtojus ir prizininkus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]