Petelis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Klijų tūbelė su plačiu aiškiu peteliu

Petelis, petys (angl. shoulder 'petys') – tūbelių[1], buteliukų, ampulių, gertuvių, šovinių tūtelių ir panašių įtaisų sandaros elementas. Petelis yra vieta, kur pagrindinė talpyklės dalis ima siaurėti ir pereina į paprastai pastovaus storio kaklelį, o šis – į galvutę.

Peteliai paprastai būna apskritieji. Toks apskritasis petelis žiedu supa kaklelį. Jie būdingi daugumai butelių, tūbelių, ampulių. Kai kurių butelių peteliai tolygiai pereina į kaklelį, tokiais atvejais gali neiti atskirti, kur yra petelis, kur kaklelis.

Rečiau pasitaiko du peteliai, jie būdingi plokštiems buteliams ar gertuvėms.

Apskritieji peteliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ovalieji peteliai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ovaliuosius petelius (pečius) turi plokšti buteliai. Tokie peteliai būna siauri plokščiuosiuose šonuose, o siauruosiuose – platūs.

Labai plokšti buteliai gali turėti du atskirus petelius.

Buteliškos tūtelės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Petelius turi ir buteliškos šovinių tūtelės. Tai būdinga galingesniesiems šoviniams – padidinto galingumo pistoletų šoviniams (pvz., 7,62×25 mm Tokarev), tarpiniams, šautuvų, mažo kalibro automatinių patrankų. Į šovinio lizdą įstumtas buteliškas šovinys paprastai petelio paviršiumi remiasi į atitinkamą lizdo paviršių. Tuo tarpu cilindriški šoviniai į lizdą remiasi tūtelės kraštu, kurio plotas labai mažas.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]