Gertuvė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aliumininė gertuvė

Gertuvė (angl. canteen; rus. фляжка) – plokščias uždaromas butelis, skirtas nešiotis geriamą vandenį ar gėrimą, tvirtinamas ant juosmens diržo ar perpetės arba nešiojamas kišenėje. Šiais laikais gertuvės paprastai metalinės ar plastikinės, užsukamu dangteliu. Seniau buvo naudojamos odinės gertuvės ar pagamintos iš džiovintų moliūgų vaisių. Taip pat kartais naudojamos keraminės ar stiklinės gertuvės, tačiau rečiau, nes jos dūžta ir gerokai sunkesnės už gertuves iš kitų medžiagų.

Gertuvės labai dažnai nešiojamos audeklinėse įmautėse su kilpomis, kuriomis gertuvė tvirtinama prie diržo. Per petį nešiojamos gertuvės gali turėti tiesiai prie gertuvės tvirtinamą perpetinį dirželį.

Dangtelis dažnai grandinėle pritvirtinamas prie gertuvės, kad nepasimestų. Kartais gertuvių dangteliai turi įtaisą su vožtuvėliu, leidžiantį gerti iš gertuvės neatsukant kamštelio. Tarybinė dujokaukė GP-7 (rus. ГП-7) komplekte turėjo dangtelį, kuris leisdavo gerti iš standartinės karinės gertuvės nenusiimant dujokaukės.

Buteliai gertuvės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kai kurie alkoholiniai gėrimai (pvz., brendis, degtinė ir pan.) kartais pilstomi į plokščius, neretai kiek išlenktus butelius, skirtus nešioti kišenėse.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]