Paprastoji trūkažolė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Cichorium intybus
Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus)
Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Augalai
( Plantae)
Skyrius: Magnolijūnai
( Magnoliophyta)
Klasė: Magnolijainiai
( Magnoliopsida)
Poklasis: Astražiedžiai
( Asteridae)
Šeima: Astriniai
( Asteraceae)
Gentis: Trūkažolė
( Cichorium)
Rūšis: Paprastoji trūkažolė
( Cichorium intybus)

Paprastoji trūkažolė (Cichorium intybus) – astrinių (Asteraceae) šeimos augalas. Aukštis 20-130 cm. Stiebas šakotas, apaugęs plaukeliais. Lapai pjūkliški arba plunksniškai suskaldyti, iš abiejų pusių apaugę šereliais ir plaukeliais. Graižai pavieniai, 3-4 cm pločio. Vainikėlis šviesiai mėlynas, vandenyje greitai nublunka. Pasitaiko ir baltos spalvos vainikėlis. Žydi liepos-rugsėjo mėn. Auga pakelėse, palaukėse, dykvietėse.

Lietuvoje dažna rūšis. Augalo išdžiovintos ir sumaltos šaknys vartojamos kavos pakaitalui, vad. cikorijai, gauti. Šaknys yra kepamos, skrudinamos, malamos ir naudojamos kaip priedas, ypač Viduržemio jūros regione (kur augalas yra vietinis). Prancūzijoje 60% cikorijų ir 40% kavos mišinys parduodamas kaip „Ricoré“. Jis buvo plačiau naudojamas ekonominių krizių, tokių kaip Didžioji depresija 1930-aisiais, ir Antrojo pasaulinio karo metu žemyninėje Europoje. Cikorijos su cukriniais runkeliais ir rugiais buvo naudojamos kaip Rytų Vokietijos „Mischkaffee“ (mišri kava) ingredientas, įvestos per „Rytų Vokietijos kavos krizę“ 1976–1979 m. Josa taip pat dedama į kavą ispanų, graikų, turkų, sirų, libaniečių ir palestiniečių virtuvėse.

Žaliuose paprastosios trūkažolės lapuose 92 % vandens, 5 % angliavandenių, 2 % baltymų bei nereikšmingų riebalų. Augalo lapuose gausu vitamino K, vitamino A, vitamino C, kai kurių B grupės vitaminų ir mangano. Vitamino E ir kalcio yra vidutiniškai.

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tūkstančiai tonų (2020 m.)[1]
1 Pietų Afrikos Respublikos vėliava Pietų Afrikos Respublika 9,2
2 Filipinų vėliava Filipinai 4,8
3 Ukrainos vėliava Ukraina 4,0
4 Serbijos vėliava Serbija 3,5
5 Kazachstano vėliava Kazachstanas 2,9
Iš viso pasaulyje 27,0

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]