Panavision

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Panavision
Formaprivati kompanija
PramonėKinematografija
Įkurta1953 m.
Įkūrėjas (-ai)Robert Gottschalk, Richard Moore
Centrinė būstinėWoodland Hills, Los Andželas, Jungtinės Amerikos Valstijos
Svarbiausi darbuotojaiKimberly Snyder (CEO)
ProdukcijaKino kameros, filmavimo įranga
Darbuotojų1 211 (2005 m.)
Tinklalapiswww.panavision.com

Panavisionamerikiečių kompanija, gaminanti kino kameras ir objektyvus. Būstinė įsikūrusi Woodland Hills, Los Andžele. Įkurta kaip nedidelė įmonė, gaminusi anamorfinius projekcinius objektyvus plačiaekranių filmų suklestėjimo laikotarpiu 1950–aisiais metais, vėliau Panavision išplėtė produktų asortimentą, tenkinantį šiuolaikinių kino filmų gamintojų poreikius. Panavision turi visą savo kino gamybos įrangą, veikia išskirtinai kaip nuomos paslaugas teikianti įmonė, todėl savo gaminamos kino technikos neparduoda.

Produkcija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmuosius savo gaminius kompanija pristatė 1954 m. Pradžioje tiekusi CinemaScope anamorfinio formato lęšius, netrukus tapo kino filmavimo optikos rinkos lydere,[1] todėl daugelio filmų titruose pasirodė eilutė „Filmuota su Panavision“.[2]. Pavadinimai CinemaScope ir Panavision-35 vartojami vienodai, nes apibūdina vieną ir tą patį formatą, besiskiriantį tik kino filmavimo optika. Kompanija taip pat sukūrė savo plačiaformatį Ultra Panavision 70, tačiau šioje sistemoje buvo išleisti tik 6 filmai.

1972 m. Panavision pristatė revoliucinį kino pramonėje filmų kūrimo aparatą – 35 mm kino kamerą „Panaflex“, dedamą ant stovo ar peties. Kompanija taip pat išleido kitas novatoriškas kino kameras, tokias kaip „Millennium XL“ (1999) ir skaitmeninę „Genesis“ (2004).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]