Opportunity

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Opportunity

Organizacija: NASA
Šalis: JAV
NSSDC ID: 2003-032A
Misijos tikslas: Marsas
Misijos tipas: marsaeigis
Paleidimo data: 2003 m.
Paleidimo vieta: Cape Canaveral, JAV
Masė: 174 kg
Misijos rezultatas: 2018 m. birželio 10 d. nutrūko ryšys

MER-B (angl. Mars Exploration Rover - B) arba Opportunity – vienas iš dviejų marsaeigių, dirbusių Marse. Jame nusileido planuotoje vietoje 2004 m. sausio 25 d., tai yra, 3 savaitėm vėliau nei Opportunity „dvynys“ Spirit (MER-A). Marsaeigis jau viršijo NASA mokslininkų numatytą veikimo trukmę virš 50 kartų. Vėliausia žinutė iš šio aparato buvo gauta 2018 m. birželio 10 d. Manoma, marsaeigio veikimas sustojo dėl smėlio audros užneštų saulės baterijų.

Misija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Iš pradžių buvo tikimasi, kad „Opportunity" veiks iki 90 dienų, tačiau misija vis pratęsiama. Jis sėkmingai tiria Marso dirvožemį ir akmenis, daro panoramines fotografijas. Šie tyrimai leido NASA mokslininkams iškelti hipotezę dėl vandens buvimo Marse.

„Opportunity" savo kelionę po Marsą pradėjo Endurance krateryje, kur tyrimus atliko nuo 2004 m. birželio iki gruodžio. Vėliau šiame krateryje „Opportunity" rado sveiką meteoritą, žinomą Heat Shield Rock vardu.

Heat Shield Rock meteoritas Marse
Erebus krateris

Nuo 2005 m. balandžio pabaigos iki birželio mėn. du „Opportunity" ratai buvo įstrigę smėlio kopoje. Po 6 savaičių NASA specialistai, atlikę daugybę kompiuterinių bandymų, išgelbėjo marsaeigį.

2005 m. rugsėjo mėnesį „Opportunity" buvo nukreiptas pietų kryptimi link Erebus kraterio - didelio, negilaus, dalinai užpustyto smėliu, po trumpo sustojimo marsaeigis pajudėjo link Viktorijos kraterio.

2006 m. rugsėjo pabaigoje „Opportunity" pasiekė Viktorijos kraterį ir tyrinėjo jį iki pat 2008 m. rugsėjo 3 d.

2008 m. spalį jau galutinai palikus Viktoriją, pasukama pietryčių kryptimi - link Endeavour kraterio.

2009 m. sausio 25 d. sukako 5 metai nuo aparato nusileidimo Marse. Per šiuos penkerius metus įveikta 13,7 km.

2011 m. rugpjūčio 24 d. „Opportunity" per visą misijos laikotarpį jau buvo nukeliavęs 33,53 km ir toliau tyrinėjo rugpjūčio pradžioje pasiekto Endeavour kraterio apylinkes.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]