O.K.

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

O.K. [ˌəʊˈkeɪ] – pritarimo posakis anglų kalboje, kartais rašomas okay ar ilgesne forma Okey dokey, arba Okelly dokelly. Šio posakio atsiradimo versijų yra labai daug. Manoma, kad jis anglų kalboje atsirado XIX amžiuje.

Vieni mano, jog šis sutrumpinimas kilo iš škotų kalbos „och aye“ ar iš graikų kalbosola kala“ („viskas gerai“), iš indėnų „Oke“ ar „Okeh“ („taip“), prancūzų kalbosaux Cayes“ (iš Keijes uosto Haityje, kuris garsėjo geru romu). Kiti mano, jog tai pramanas traukinių kontrolieriaus Obediah Kelly, kuris tikrindamas krovinius pasirašinėjo inicialais O.K. ant dokumentų.

Dar viena versija, kad „O.K.“ buvo Demokratų partijos šūkis per JAV prezidento rinkimus 1840 m. Šios partijos iškeltas kandidatas į prezidentus Martin Van Buren buvo pravardžiojamas Old Kinderhook (pagal savo gimtojo miestelio pavadinimą) ir jo rėmėjai įkūrė „O.K. klubą“. Deja, antrą kartą JAV prezidentu Martinas Van Burenas išrinktas nebuvo.

Dar manoma, kad šio sutrumpinimo „autorius“ buvo JAV prezidentas Endrius Džeksonas vietoj frazės „all correct“ klaidingai parašė „oll korrect“. 1839 m. kovo 23 d. tai pateko į Bostono laikraštį. O nuo tada O.K. tapo šnekamosios anglų kalbos elementu, taip pat neretai pasiskolinamas ir angliškai nekalbančių žmonių.

Kita versija, kad O.K. atsirado iš Vakarų Afrikos juodaodžių vergų šnekos. OK įvairiose Vakarų Afrikos kalbose reiškia „viskas gerai, taip, iš tikrųjų“.

Dar manoma, kad O.K. buvo vadinami kepėjo Orrin Kendall sausainiai, kuriuos valgė kareiviai JAV pilietinio karo metu. Taip pat teigiama, kad O.K. kilo iš prancūzų jūreivių frazės „au quai“ („prieplaukoje“), kai laivai saugiai parplaukdavo iš jūros. Taip pat yra versija, kad tai reiškė „0 killed“ („0 nužudytųjų“) – iš vienos nakties pranešimo Pirmojo pasaulinio karo metu.

Šis sutrumpinimas dar kildinamas ir iš kitų įvairiausių versijų (priskaičiuojama apie 20). Kuri versija yra pati teisingiausia, įrodymų iki šiol nėra ir išsiaiškinti niekam nepavyko.