Nevis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Nevis
Nevis
Nevio vėliava
Laiko juosta: (UTC-4)
------ vasaros: (UTC)
Valstybė Sent Kitso ir Nevio vėliava Sent Kitsas ir Nevis
Administracinis centras Čarlstaunas
Parapijų 5
Ministras pirmininkas Christen Springette
Gyventojų (2006) 12 106
Plotas 93 km²
Tankumas (2006) 130 žm./km²
Vikiteka NevisVikiteka

Nevis (angl. Nevis) – sala Karibuose, Pavėjinių Antilų grupės vidiniame žiede, Mažųjų Antilų grupės šiaurėje. Kartu su Sent Kristoferio sala sudaro Sent Kitso ir Nevio federaciją. Sala yra 350 km į pietryčius nuo Puerto Riko, 80 km į vakarus nuo Antigvos, nuo Sent Kristoferio atskirta 3,2 km pločio sąsiauriu.

Geografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Salos plotas – 93 km². Paviršius kalnuotas, aukščiausias taškas yra užgesusi Nevio viršukalnė (985 m). Veikia fumarolės, karštosios versmės. Iš šiaurės ir rytų Nevį supa koraliniai rifai. Paviršių dengia krūmynai, antriniai miškai, kalnuose išlikusios džiunglės. Yra trumpų vandeningų upokšnių.

Gyventojai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2006 m. Nevyje gyveno 12 106 žmonės. Pagrindinė gyvenvietė – Čarlstaunas (salos vakaruose). Verčiamasi daugiausia turizmu, lengvatinio apmokestinimo (offshore) ekonomika. Sala turi plačią autonomiją nuo Sent Kitso – turi savo ministrą pirmininką, vyriausybę, mokesčių. Yra Vance W. Amory tarptautinis oro uostas.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sala nuo seno buvo gyvenama karibų ir vadinta Oualie. 1498 m. ją pasiekė Kristupas Kolumbas ir pavadino San Martin, bet vėliau dėl kartografinių netikslumų šis pavadinimas teko Sen Marteno salai. Vėliau ispanai salą vadino Nuestra Señora de las Nieves, nuo ko kilo ir dabartinis pavadinimas Nevis. Saloje neretai apsistodavo britų laivai, 1620 m. Anglija paskelbė Nevį savo valda, o pirma britų kolonija įkurta 1628 m. Po 1670 m. Madrido sutarties ispanai pripažino britų pretenzijas į salą, čia įsikūrė jūrinis teismas. Nevis tapo svarbiu vergų prekybos bei cukraus gamybos pramonės centru. XVIII a. Nevyje buvo pagaminama 20 % visos Britų imperijos cukraus produkcijos. XVII–XVIII a. vyko nuolatiniai karai tarp britų Nevyje ir prancūzų Sent Kitse. Kolonistus taip pat puldinėjo vietiniai karibai ir su jais sumišę pabėgę vergai (marūnai).

1882 m. Nevis, Angilija ir Sent Kitsas sudarė bendrą britų koloniją, 1967 m. jos sudarė asocijuotą valstybę, o 1971 m. Angilija atsiskyrė. 1983 m. Sent Kitsas ir Nevis tapo nepriklausoma valstybe. 1998 m. referendume dauguma Nevio gyventojų balsavo už nepriklausomybę nuo Sent Kitso, tačiau reikiamo 2/3 balsavusiųjų palaikymo nesulaukta.