Naujo Pasaulio partija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naujo Pasaulio partija
새누리당
PirmininkasKim Moo-sung
Atstovas spaudaiCho Hae-jin, Chung Mi-kyung
Asamblėjos lyderisLee Hahn-koo
Įkurta1997 m. lapkričio 21 d. (1997-11-21)
Būstinė18, Gukhoe-daero 70-gil Yeongdeungpo-gu,
Seulas, Pietų Korėja
Politinė ideologijaKonservatyvizmas
Politinė pozicijaCentro dešinė
Tarptautinė narystėTarptautinė demokratų sąjunga
Vietų skaičius Nacionaliname Susirinkime
126 / 300
Vietų skaičius Vietinėse valdžiose
1639 / 3687
Svetainė
Naujo pasaulio partijos tinklapis

Naujo Pasaulio partija (NPP, kor. 새누리당, sėnuri dang) – Pietų Korėjos politinė partija. 1990–1995 m. laikotarpiu ji vadinosi Demokratine Liberalų partija (kor. 민주자유당, mindžu džajū dang), o 1995–1997 m. – Naujos Korėjos partija (kor. 신한국당, šinhanguk dang). 1997 m. susijungus kelioms konservatyvios pakraipos partijoms, pavadinimas buvo pakeistas į Didžiosios Nacionalinės partijos (kor. 한나라당, hanara dang), o 2012 m., siekiant atsinaujinti prieš rinkimus – į dabartinį Naujo Pasaulio.[1] Po 2008 m. rinkimų NPP turi daugumą parlamente.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabartinė NPP buvo įkurta 1990 m. vasario mėn. Demokratinės Liberalų partijos vardu, susijungus trims politinėms grupėms: Demokratinei Teisingumo partijai, Susivienijimo Demokratinei partijai ir Naujajai Demokratinei Respublikonų partijai. 1995 m. ji buvo pervadinta į Naujos Korėjos partiją, o nuo 1997 m. lapkričio mėnesio, kada prie jos prisijungė keletas nedidelių demokratinės pakraipos partijų, ji tapo žinoma Didžiosios Nacionalinės partijos pavadinimu.

NPP gerai pasirodė per 2000 m. rinkimus, kuriuose laimėjo daugumą balsų, tačiau vėliau jos populiarumas sumažėjo ir 2004-taisiais ji liko antroje vietoje. 2007 m. prezidento rinkimuose nugalėjo DNP kandidatas I Mjongbak, o po metų partija laimėjo ir parlamento rinkimus. Šiuo metu ji sudaro valdančiąją daugumą.

Pakraipa, atstovaujamos vertybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

NPP yra konservatyvios, pro-amerikietiškos ir pro-japoniškos pakraipos partija, pasisakanti už mažą valstybės kišimąsi į ekonomiką, nedidelius mokesčius, kritiką Šiaurės Korėjos politikos atžvilgiu. Partija priklauso Tarptautinei Demokratų sąjungai, vienijančiai centro-dešinės konservatyvias politines grupes.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Susiję straipsniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]