Pereiti prie turinio

Narevo upės mūšis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Narevo upės mūšis
Data 1282 m. spalio 13 d.
Vieta neaiški, dabartinė Šiaurės Rytų Lenkija
Rezultatas Lenkijos pergalė
Konflikto šalys
lietuviai
jotvingiai
lenkai
Vadovai ir kariniai vadai
Lešekas Juodasis
Pajėgos
~14 tūkst. ~6 tūkst

Narevo upės mūšis -1282 m. spalio 13 d. Krokuvos kunigaikščio Lešeko Juodojo kariuomenės susidūrimas su jungtine lietuvių bei jotvingių kariuomene. Mūšis baigėsi lenkų pergale.

Mūšis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1282 m. rudenį į Liublino apylinkes įsiveržė jungtinės lietuvių ir jotvingių pajėgos, siekusios iki 14 tūkst. karių. Įsiveržėlių pajėgos buvo pasidalinusios į tris grupuotes. Nusiaubę Liublino apylinkes, jos traukėsi su grobiu. Besitraukdama lietuvių-jotvingių kariuomenė nenustatytoje vietoje tarp Narevo ir Nemuno upių susirėmė su persekiojančia Lenkijos kariuomene, vadovaujama Lešeko Juodojo. Numanomomis mūšio vietomis įvardijama:

Lenkijos kariuomenei, siekusiai apie 6 tūkst. karių, pavyko pavieniui užpulti lietuvių dalinius. Pastariesiems pasitraukus, lenkai sutriuškino jotvingių kariuomenę.

Po pergalės lenkų kariuomenė plėšikavo jotvingių žemėje – Balstogės aukštumose.

Manoma, kad šiame mūšyje buvo sunaikinta mūšį jotvingių karinė galia. 1283 m. invazija buvo paskutinė jotvingių invazija į Lenkiją. Kryžiuočių riteriai taip pat pasinaudojo pralaimėjimu prie Narevo upės ir nusiaubė jotvingių žemes. Netrukus jotvingiai, kaip atskira gentis, išnyko iš žemėlapių.

1283 m. Lešekas Juodasis sėkmingai atrėmė atsakomąją lietuvių invaziją į Lukovo sritį.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • (PL) Strzelczyk, Jerzy (2006). Zapomniane narody Europy. Ossolineum. ISBN 9788304047693.
  • (PL) Bunar, Piotr (2004). Słownik wojen, bitew i potyczek w średniowiecznej Polsce. Universitas. ISBN 8324203974.
  • (PL) „Rocznica bitwy nad Narwią i zagłada Jaćwingów. Możliwe, że doszło do niej pod Brańskiem“. Bielsk.eu (lenkų). 2020. Nuoroda tikrinta 2024-06-09.