Namas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Namas – pastatas, skirtas žmogui gyventi. Namą sudaro stogas ir sienos, kurių funkcija saugoti gyventojus nuo nemalonių oro sąlygų: lietaus, karščio, vėjo ir šalčio, ir nuo įsibrovėlių. Name be žmonių taip pat gali gyventi naminiai gyvūnai ir įvairūs kiti, nepageidaujami, gyvūnai (pelės, vabzdžiai). Kartais žodis „namas“ turi reikšmę – bet kokio gyvūno gyvenamoji buveinė.

Namas yra pastovi šeimos ar socialinio vieneto gyvenamoji vieta. Namas turi bent vieną įėjimą, dažniausiai duris, langus šviesos patekimui iš lauko.

Daugiabutis namas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugiabutis namas gali būti tiek blokinio namo tipo ir plytinio namo tipo. Paprastai Lietuvoje daugiabučiai namai yra statomi blokinio namo tipo. Aukštų skaičius yra nevienodas; nedideliuose miestuose sovietmečiu buvo statomi penkiaaukščiai, o didžiuosiuose miestuose – 9, 11 ir 13 aukštų.

Daugiabutis namas turi rūsį, gyvenamuosius aukštus ir technologinį aukštą. Tai buvo naujausių namų statyba 19881991 m., senesnieji namai technologinio aukšto neturi. Jie buvo pradėti statyti 1972 m. Stasmbiaplokščiai daugiabučiai gyvenamieji namai pradėti statyti Vilniuje 1959 m.[1]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]


Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas namas
Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas namai