Medsukis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Kairėje tangentinis 4 rėmų medsukis. Dešinėje matyti pro išleidimo čiaupą į košimo sietą tekantis medus. Siete matyti nukošti koriukai.
Dvidešimties rėmų medsukis sukasi su keturiais įdėtais rėmais.
Medaus sukimas kibuce (Izraelis, ~1950 m.)
Dvidešimties rėmų medsukis. Iš jo tekantis medus košiamas baltame stačiakampiame siete. Atakiuoti, bet dar nesukami rėmai dedami į sieto indą, kad iš jų varvantis medus neprapultų.

Medsukis (angl. honey extractor; rus. медогонка) – įtaisas, kuriuo sukami atakiuoti korių rėmai ir taip nesuardant korių išgaunamas bičių medus. Medsukių veikimas pagrįstas išcentrine jėga. Medsukio viduje yra dėklai rėmams, kurie medsukiui veikiant sukasi, dėl ko iš rėmų išteka išcentrinės jėgos veikiamas medus. Koriai su rėmais lieka nepažeisti ir vėl grąžinami į avilius.

Prieš sukant medų koriai būna atakiuojami naudojant atakiavimo įrangą – šakutes, peilius ir kt.

Medsukių tipai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal įdėtų rėmų padėtį medsukiai yra dviejų tipų:

  • Radialiniai medsukiai. Dėklai rėmams išdėstyti radialiai, t. y., nuo centro link išorės. Rėmo viršutinis tašelis turi būti nukreiptas į medsukio sienelę (nuo centro). Korio akutės būna šiek tiek įstrižos, nukreiptos šiek tiek į viršų (kad savaime dėl gravitacijos neištekėtų medus), tad gerai įdėjus rėmus išcentrinė jėga medų išvaro iš akučių. Jei rėmai įdedami viršutiniu tašeliu link centro, akutėse lieka daugiau neišsukto medaus. Sukant medų tokiais medsukiai įdėtų rėmų nereikia apsukti, nes vienu metu medus išsukamas iš abiejų korių pusių. Didelio našumo medsukiai paprastai yra tokios konstrukcijos, kadangi juos naudojant darbo sąnaudos būna mažesnės (nereikia apsukti rėmų).
  • Tangentiniai medsukiai. Dėklai rėmams išdėstyti tangentiškai, t. y., vienos rėmo pusės akutės nukreiptos nuo medsukio centro, kitos – link centro. Sukant medus išsukamas tik iš pusės, kuri nukreipta nuo centro. Norint išsukti antrąją korių pusę reikia rėmus apsukti, kad neišsukta pusė būtų nukreipta nuo centro, link medsukio sienelės. Yra tangentinių medsukių, kuriuose dėklai su rėmais apsukami automatiškai, to rankomis daryti nereikia.

Medsukiai būna sukami dvejopai:

  • Rankomis. Rankiniai medsukiai paprastai greitinančią dantračių ar skriemulių sistemą, kuri padidina dėklų sukimo greitį, tad rankinis sukimas būna lengvesnis.
  • Varikliu, paprastai elektros.

Medsukiai skiriasi ir talpa – kiek rėmų vienu metu gali išsukti. Mažiausi medsukiai vienu metu suka du rėmus, o kai kurie pramoniniai medsukiai vienu metu gali sukti daugiau kaips 100 rėmų.

Sukantis medsukiui išcentrinė jėga išvaro medų iš atvirų akučių (todėl koriai turi būti atakiuoti), medaus lašai ar siūlai tyška ant medsukio sienelių vidinio paviršiaus ir teka žemyn, į medsukio dugną. Medsukio dugne būna čiaupas medui išleisti. Sukant rėmui čiaupas gali būti:

  • atviras. Medus nuolat teka iš medsukio į apačioje padėtus indus.
  • uždaras. Tuomet medus iš medsukio išleidžiamas, kai jo prisikaupia tam tikras kiekis. Laiku neišleidus medaus medsukis nebepasuka rėmų reikiamu greičiu, kadangi rėmų apačios ima liesti medaus (klampus skystis) paviršių.

Alternatyvos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kartais medus ne sukamas, o išgaunamas kitaip. Korys išpjaunamas iš rėmų (ar tiesiai iš avilio, jei avilys yra berėmis, kokie būna šiaudiniai, dreviniai ar panašūs aviliai).:

  • Išpjauti korių gabalai su akiuotu ar neakiuotu medumi pateikiami ant stalo ar, įpakuoti į specialią tarą, pateikiami pardavimui.
  • Išpjauti gabalai apdorojami presu, ir medus išspaudžiamas iš korių. Vėliau iš vaško išspaudų lydomas vaškas. Neturint preso korių gabalai gali būti paliekami, kad medus išvarvėtų, tačiau tokiu atveju daug medaus lieka koriuose.

Abiem atvejais koriai suardomi, todėl nebegali būti grąžinami į avilius. Bitės kitam sezonui priverstos siūti naujus korius, kam sunaudojama daug išteklių, todėl medaus produktyvumas būna mažesnis.